Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2023-08-06

Mindennek az alapja a szigorú értékelési módszertan...  

Vitesco Technologies, a tiszta mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi gyártójának igen ambiciózus széndioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló céljait hivatalosan is hitelesítette a Science Based Targets initiative (SBTi) szervezet. Az igazoló tanúsítvány bizonyítja, hogy a Vitesco Technologies elkötelezett az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás mérséklése mellett, ugyanakkor garantálja, hogy a tervek összhangban vannak a Párizsi Klímaegyezmény célkitűzéseivel, és azok kiállják a tudományos vizsgálat próbáját is.

 

„Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló célkitűzéseink Science Based Targets initiative általi hitelesítése fontos mérföldkő az éghajlatváltozás elleni küzdelemben” – magyarázza Ingo Holstein, a Vitesco Technologies HR igazgatója, és Fenntarthatósági Bizottságának elnöke. „Büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk azon vállalatok globális mozgalmának, amelyek aktívan küzdenek a klímaváltozás ellen, és szeretnék azt, hogy nyilatkozataik alapján mérjék őket.”

 

Szigorú értékelési módszertan és tudományos vizsgálat révén az SBTi biztosítja, hogy a hitelesítés alá vont kitűzött célok összhangban legyenek a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokkal. Az SBTi a
Carbon Disclosure Project
(CDP), az Egyesült Nemzetek Globális Megállapodása, a World Resources Institute (WRI) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) közötti partnerségéből jött létre. Az SBTi cselekvésre való felhívása pedig a We Mean Business Coalition egyik kötelezettségvállalása. A célja, hogy világszerte segítse a vállalatokat abban, hogy hozzájáruljanak a globális felmelegedés csökkentéséhez, így az ne lépje át az iparosodás előtti szinthez viszonyított 1,5 Celsius fokos eltérést.

 

Ennek megfelelően a Vitesco Technologies elkötelezte magát, hogy 2030-ig 100 százalékkal csökkenti saját működési üvegházhatású gázkibocsátását (Scope 1, 2). Ezen felül a vállalat célul tűzte ki, hogy 2030-ra 25 százalékkal csökkenti a Scope 3 üvegházhatású gázok abszolút kibocsátását is (a 2021-es értékekhez képest). Az SBTi V5 szabvány szerinti értékelése megerősítette, hogy a csoport által javasolt kibocsátáscsökkentési pálya összhangban van a Párizsi Klímamegállapodás 1,5 Celsius-fokos céljával, ami pedig jelenleg a legambiciózusabb cél az SBTi-eljárásban.

 

A Vitesco Technologiesnál a fenntarthatóság ma már a vállalati stratégia központi részét képezi. A tudományosan megalapozott célokon túl a társaság azt tervezi, hogy 2040-re eléri az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátását. A dekarbonizáció három legfontosabb területe a termékportfólió villamosítása, az életciklus-alapú tervezés és a karbonsemlegesség a vállalat saját folyamataiban. Ebből következően az üvegházhatású gázok kibocsátását okozó alapanyagokat, tevékenységeket és folyamatokat a lehető legnagyobb mértében mellőzni szükséges, vagy adott esetben gondoskodni kell azok csökkentéséről vagy helyettesítéséről.