Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2021-11-24

Rekordszintű váltságdíjak...

 
A jó hír, hogy sok vállalat tart kiberbiztonsági oktatást alkalmazottjainak, a rossz viszont az, hogy konkrét védekezési technikákat szinte nem is oktatnak ezeken a kurzusokon.
Az Entrust vállalat 1500 vezető és 1500 alkalmazott megkérdezésével a kiberbiztonsági oktatások gyakoriságát mérte fel. Az eredmények azt mutatják, hogy a covid-19 járvány egyik hatása az, hogy a vállalatok jobban odafigyelnek az alkalmazottak kiberbiztonsági oktatására.

A megkérdezett cégek döntő többsége (81 százalék) tart kiberbiztonsági oktatást, melyen a távolról dolgozó kollégák is részt vesznek. A vezetők majd egyöntetűen (94 százalék) azt állítják, hogy ez az oktatás pozitívan befolyásolta a szervezet kiberbiztonsági tudatosságát.

Azonban a kutatás az oktatások gyengéjét is feltárta: ezeken a kurzusokon többnyire általános biztonsági kérdésekről beszéltek. A konkrét fenyegetettségek elleni védekezésről nem esik sok szó. Emaitt munkavállaló nem tudja, hogyan ismerje fel vagy védekezzen például a zsarolóvírus ellen.

A megkérdezettek háromnegyede (74 százalék) szerint általános, a vállalkozás adatainak védelmével kapcsolatos teendőkről okították az embereket, míg az esetek felében (52 százalék) esett szó az adathalászatról. A számok sajnos még alacsonyabbak voltak, amikor a zsarolóvírusról kerül szóba: az esetek 31 százalékában kaptak gyakorlati tudnivalót a védekezési technikákról.

Rekordszintű váltságdíjak

A zsarolóvírusos támadások sajnos egyre gyakoribbak, problémát jelent a növekvő váltságdíjak is. Az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi bűnügyekkel foglalkozó osztályának jelentése legalább 5,2 milliárd dollár értékű bitcoint hozott kapcsolatba zsarolóvírusokkal, 177 egyedi bitcoin pénztárcában. 2021 első félévében a jelentés szerint legalább 590 millió dollárt (186,1 milliárd forint) fizettek ki zsarolóvírusos támadóknak, ami azt jelenti, hogy átlagban 66,4 millió dollárba (20,9 milliárd forint) került egy sikeres támadás.

A zsarolóvírusokról rengeteg tudás felhalmozódott a G DATA-nál, ami t szívesen megosztunk másokkal. Ebben az írásunkban például összefoglaltuk mindazt, amit a zsarolóvírusokról tudni szeretnél. Figyelmedbe ajánljuk a váltságdíjak kifizetésével kapcsolatos cikkünket is, ahogy az is látványos, ahogyan a G DATA a gyakorlatban véd a zsarolóvírusok ellen.

A cikk forrása: ITProPortal