Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2020-05-20

A Toyota Yaris különböző generációi magasan felülmúltak minden más modellcsaládot a piacon

A német autóklub kiterjedt meghibásodási statisztikái hiteles képet mutatnak az egyes autótípusok megbízhatóságáról. Az ADAC idén kibővítette adatbázisát, és ebből egyértelműen kiderül, hogy húsz év távlatában melyek a legmegbízhatóbb autók.
Az Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. (ADAC) nemcsak Németország, de egész Európa legnagyobb – és a világ második legnagyobb – autóklubja. A szervezet 2019 végén több mint 21 millió aktív taggal rendelkezett, akik 2019 folyamán naponta közel 10 300-szor hívták a klub segélyvonalát: az ADAC sárga angyalai és mobilitási partnerei tavaly pontosan 3 756 226 bajba jutott autósnak segítettek. A klub erre a hatalmas esetszámra építve 1978 óta állítja össze azokat a meghibásodási statisztikákat, amelyekre nemcsak Németországban, de egész Európában az új és használt autók megbízhatóságának hiteles fokmérőjeként tekintenek.

A szervezet rendszerint nyolcéves időtartamra (3-10 éves életkorban) vetítve elemzi és minősíti az egyes típusokat, a közelmúltban publikált felmérésben azonban – megújult adatbázisuknak köszönhetően – már húsz évre visszamenőleg is át tudták tekinteni az egyes modellszériák hibastatisztikáit. A pontos adatokat sajnos nem tette közzé az autóklub, felsorolták azonban azokat a típusokat, amelyek az ezredfordulóig visszamenőleg a legmegbízhatóbbnak bizonyultak.

Ezek alapján a Toyota Yaris különböző generációi magasan felülmúltak minden más modellcsaládot a piacon: az elmúlt húsz évben egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy ne jó vagy kiváló minősítést szerzett volna a típus.

A 2020-as felmérésben – kategóriánkénti táblázatok a képgalériában - 25 márka 113 típusa szerepelt – a piac értelemszerűen színesebb ennél, ám a rangsor összeállításánál csak azokat a típusokat veszik figyelembe, amelyek az adott modellévből megfelelően nagy számban (legalább 7000 autó) képviseltetik magukat a klub tagságában. Ebből a 113 típusból csupán 18 tekinthető igazi kudarcnak, ami jó hír – ami viszont rossz, hogy csupán kétszer ennyi, 37 modellről mondható el, hogy példásan megbízható volna.

Azokat a típusokat sorolják a legrosszabbak közé, amelyek a vizsgált nyolc évből akár csak egyetlen alkalommal a leggyengébb öt százalékba tartoztak, míg a legmegbízhatóbbak közé azok tartozhatnak, amelyek egyetlen figyelembe vett évben sem lógtak ki a legjobb 40 százalékból.

A 2020. évi meghibásodási statisztika (ADAC Pannenstatistik) tanúsága szerint a Toyota Aygo az abszolút legmegbízhatóbb modell az A-szegmensben. Nem okoznak gondot gazdáiknak a Chevrolet Spark késői példányai sem, míg a Hyundai i10-nél inkább az első generációra volt jellemző a példás megbízhatóság. A
B
-szegmensben a várakozásoknak megfelelően a legjobbak közé tartozik a Yaris: a Toyota kisautója egyike annak a három típusnak (és az egyetlen tömegpiaci modell), amelynek 2010-2017 között gyártott példányai kizárólag jó vagy kiváló minősítést kaptak.

A legtöbb problémát egyébként a mai napig a 12 voltos indítóakkumulátorok okozzák, méghozzá jellemzően az autók 5-6 éves korában – azaz akkor, amikor a gyári beépítésű akkumulátorok elérnek élettartamuk végére. A konklúzió egyszerű: ha az autósok nem várnának az utolsó pillanatig az alkatrész cseréjével, bosszantó és időt rabló meghibásodástól kímélnék meg magukat. Váratlanul sokaknak gyűlik meg a baja az abroncsokkal: egyre több autóban találunk defektjavító készletet, amelynek használatára azonban nincsenek felkészülve a tulajdonosok. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy ezek a készletek idővel elveszítik szavatosságukat, és amikor szükség lenne rájuk, gyakran már nem használhatók.

Fotók: Toyota

Adatok: adac.de