Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2019-05-03

Megjelent a G DATA vállalati vírusvédelmének új, 14.2-es verziója

Megjelent a G DATA vállalati vírusvédelmének új, 14.2-es verziója. A három fő újdonság a DeepRay technológia integrálása, a virtuális környezetekben használható könnyű kliens, valamint a több szervezet vagy ügyfél kezelését lehetővé tévő felépítés. Az alábbiakban ezeket, illetve a frissítés lépéseit ismertetjük.

Megváltoztatjuk a játékszabályokat a kiberbűnözés elleni harcban a DeepRay technológia segítségével. A DeepRay célja, hogy felismerje azokat a rosszindulatú kódokat, amelyeket a bűnözők különböző álcázási módszerekkel újracsomagoltak.

A kockázati tényező kiszámításához az új, mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló vírusvédelmi technológia 150 különböző jellemzőt vesz figyelembe, beleértve például a fájl méretét, a benne foglalt programkódot vagy a programozási környezetet, amelyet a fájl létrehozásához használtak. Az adatokat egy neurális hálózat elemzi, amely képes a tanulásra, így folyamatosan elraktározza az előző vizsgálatok eredményét, majd az új kódok elemzésében ezeket az eredményeket felhasználja.

Emellett a virtuális környezetekre készült könnyű kliens (light agent) a virtuális környezetekben lehetővé teszi az erőforrásokkal történő takarékosságot, ugyanakkor biztosítja díjnyertes vírusvédelmünk funkcionalitását és védelmi képességeit.

Végül a több szervezet kezelését lehetővé tévő új felépítés lehetővé teszi hogy a rendszergazdai hozzáférések jogosultságkezelésével elszeparáljuk egymástól a különböző üzleti egységek, részlegek vagy akár ügyfelek kezelését.

Az alábbiakban ismertetjük, hogyan kell frissítenie G DATA védelmét a 14.2-es verzióra. Ebben az útmutatóban kizárólag a 12.x, a 13.x és a 14.x verziókról történő frissítést ismertetjük. Ha ennél korábbi verzióról szeretne frissíteni, lépjen kapcsolatba terméktámogatásunkkal.

Fontos információ, hogy a május közepén esedékes Windows Redstone 6 frissítéssel kizárólag a 14.2-es vállalati verzió kompatibilis. A 14.1-es verzió esetében a Redstone 6 frissítés aktiválhatja a Windows Defender szolgáltatást, és így a gép erőforrásai a szükségesnél nagyobb mértékben kerülhetnek terhelésre. Ezért a Redstone 6 frissítés előtt mindenképpen érdemes a 14.2-es G DATA verziót telepíteni.

Felkészülés a frissítésre

Az adatbázis mentése

Minden adatbázisfrissítés előtt fontos mentést készíteni a meglévő adatbázisról.

Ehhez először zárja be a G DATA Administrator programot (azaz ne legyen bejelentkezve a G DATA Management Console-ba). Miután a G DATA Administrator bezárásra került, navigáljon az alábbi könyvtárba:

C:Program Files (x86)G DATAG DATA AntiVirus ManagementServer

Itt indítsa el a GdmmsConfig.exe alkalmazást. Miután az alkalmazás elindult, kattintson a Create
database
backup
gombra.

Adatbázis mentése

A felbukkanó párbeszédablak végig fogja Önt vinni néhány beállítási lehetőségen, és kiválaszthatja azt is, hogy belső vagy külső helyre menti az adatbázist.

Beállítások exportálása

Az adatbázis mentése mellett lehetőség van arra, hogy az egyes kliensek beállításait exportálja (ehhez jobb egérgombbal kell kattintani az adott kliensen a G DATA Administrator alkalmazásaban). Ha még soha nem exportálta a kliensek beállításait, akkor ezt érdemes a kiválasztott, mintaként használt kliensek esetében megtennie.

Config.xml mentése

Amennyiben a Config.xml fájlban manuális változásokat eszközölt, az új verzió telepítése előtt kérjük, hogy mentse a Config.xml fájlt is az adatbázissal együtt.

A frissítésről általánosságban

A frissítést végrehajthatja az úgynevezett “Staged distribution” (lépcsőzetes frissítés) használatával vagy ennek használata nélkül. Amennyiben a klienszoftver automatikus frissítését választja, a Staged distribution mindenképpen használatra kerül.

Staged distribution

Amikor nem kívánja használni a Staged distribution funkciót, akkor javasolt az automatikus programfrissítéseket a G DATA Administratorban kikapcsolni, majd a frissítéseket a kliensekre csoportról csoportra haladva vagy egyenként telepíteni.

Telepítés kliensekre és csoportokra

A frissítés beállításait a G DATA Administrator programban az Options > Server settings > Software updates menüpontban lehet beállítani.

Frissítés a 14.2-es verzióra

A 14.2-es szoftververzióra két módon frissíthetünk:

1. Online frissítéssel az
Internet
Update
alkalmazás segítségével
2. A 14.2-es telepítőcsomag letöltése után a setup.exe segítségével

Online frissítés

Az internetes frissítés elindítása előtt győződjön meg arról, hogy a G DATA Administrator bezárásra került, majd a G DATA ManagementServer-t futtató szerveren indítsa el az Internet
Update
alkalmazást (a Start Menüből elérhető, a Start > All programs > G DATA > G DATA ManagementServer útvonalon kiválasztható).

Online frissítés

Az alkalmazás elindítása után válassza ki az Update program files (server) lehetőséget. Így letölti és telepíti a G DATA ManagementServer frissítéseit. A G DATA ManagementServer által használt
SQL
adatbázis a folyamat során frissítésre kerül.

A G DATA kliensvédelem (Security Client) komponensei szintén letöltésre kerülnek, de még nem kerülnek telepítésre.

A frissítési folyamat befejeződése után válassza ki az Update program files (client) lehetőséget, hogy letöltse a G DATA Exchange Mail Security frissítéseit. A letöltés során a kliensek frissítéseire alkalmazott beállításoktól függően a kliensek és a G DATA Exchange Mail Security plugin frissítésre kerülhet.

Frissítés telepítőcsomag segítségével

A telepítőcsomag segítségével történő frissítéshez töltse le a .zip formátumba tömörített telepítőcsomagot erről a linkről.

A kicsomagolás után indítsa el az “INT_B_FUL_MMS.exe” fájlt, így a frissítés elindul. Válassza ki a Standard
update
lehetőséget a következő ablakban a telepítési segéd megjelenítéséhez.

Offline frissítés

A telepítés befejezése után kattintson az Exit gombra a frissítés befejezéséhez.

Legjobb gyakorlatok

A vírusvédelem frissítésének zavartalansága érdekében először készítsen másolatot az adatbázisról és exportálja ki a mintaként kiválaszott kliensek beállításait az első részben leírt módon.

Emellett azt javasoljuk, hogy az új verziót először a a kliensek egy kisebb méretű, kiválasztott csoportján tesztelje. Ez lehet egy kifejezetten tesztelésre kialakított környezet vagya produktív környezetben a kliensek egy kisebb csoportja.

A tesztelés a vírusvédelem esetében fontos, mivel az új védelmi technológiák adott esetben riasztást adhatnak olyan jóindulatú szoftverekre is, amelyek a kártevőkhöz hasonlóan viselkednek, és ezzel fennakadást okozhatnak a produktív környezetben használt programok működésében.

Ezért tesztelésre olyan számítógépeket érdemes kiválasztania, amelyek jól jellemzik a hálózat többi részét, és amelyeken megtalálhatóak a teljes hálózatban használt speciális programok (például könyvelőprogram, útnyilvántartás, stb.) is.

Amennyiben a teszt során minden zavartalanul működik, tovább haladhat a telepítéssel. A tesztelési időszak hosszára nincs univerzálisan érvényes szabály, de általánosságban a tesztet legalább néhány napig érdemes futtatnia, mielőtt tovább halad a telepítéssel.

Visszaállás az előző verzióra

Amennyiben valamilyen okból szükséges a rendszer visszaállítása az előző verzióra, úgy a következő lépéseket kell megtennie:

– Távolítsa el a 14.2-es G DATA ManagementServert a számítógépről.

– Telepítse újra a 14.1-es verziót, amelyet erről a linkről tölthet le.

– Másolja vissza a korábban kimentett 14.1-es adatbázist.

– A GdmmsConfig.exe alkalmazás segítségével állítsa vissza az adatbázist. Ezzel minden klienscsoport és beállítás visszaállításra kerül.

– Kérjük, ügyeljen arra, hogy a Config.xml fájlban manuálisan eszközölt módosítások elvesznek a rendszer újratelepítésével. Amennyiben ezeket szeretné megőrizni, a mentésből állítsa helyre a korábbi Config.xml fájlt.

– Amennyiben a hálózatban a kliensek egésze vagy egy része automatikusan frissítésre került a 14.2-es verzióra, úgy ezeket manuálisan el kell távolítani az érintett számítógépekről az AV-Cleaner segítségével. Győződjön meg arról, hogy az adott kliensen kizárólag a kliensvédelem fut, és nincs arra G DATA ManagementServer vagy alhálózati
szerver
telepítve, mivel az
AV
-Cleaner használatával ezek is eltávolításra kerülnek. Az eltávolítás után szükség van az érintett
kliens
újraindítására, majd ezután a központi menedzsment segítségével telepíthető a kliensvédelem korábbi verziója.