Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2019-04-30

Kőbevésve minden filmje az utókor számára    


A Magyar Film Napján, 2019. április 30-án, kedden 18:00 órakor Makk Károlyné és a Magyar Filmakadémia emlékművet avatnak Makk Károly lakásának kertjében. Jovánovics György szobrászművész tervezte az egyszerű,
fehér mészkőből készült rombusz alakú oszlopot, melyre Makk Károly minden filmjének címe kőbe van vésve az utókor számára.

Az emlékművet Makk Károly házának kertjében helyezik el, ahol a rendező ötven évig élt 2017-ben bekövetkezett haláláig. Az emlékmű a ház kertjében örökíti meg a rendező munkásságát, hisz itt készült fel a Szerelem, a Macskajáték, az Egymásra nézve és még sok más filmjének írására, forgatására, létrehozására.

Makk Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész 1925-ben Berettyóújfalun született. Édesapja révén, aki mozigépész volt, a mozi már gyermekkorában a mindennapjai része volt. Tanulmányait Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet-filozófia-esztétika szakán kezdte, majd a debreceni egyetemen folytatta. Innen hívta őt a filmszakmába Ranódy László a Sarló Filmvállalathoz. 1946-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakos hallgatója. 1954-ben készítette első játékfilmjét, a legendás Liliomfit.