Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Adatmentés világszínvonalon
Szerkesztőségünket a GDATA vírusirtó védelmezi
Informatikai partnerünk a HP
Multimédiás partnerünk a HTC
www.benq.hu
www.cloudmanager.hu
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2019-01-17

A Siemens SeaFloat erőművek a társaság már bevált és megbízható berendezéseit használják

A Siemens és a szingapúri ST Engineering tengeri ágazata közösen megbízást kapott egy SCC-800 2x1C SeaFloat típusú, lebegő platformra épített, tengeri erőmű kialakítására a Dominikai Köztársaságban. A megbízó a Dominikai Köztársaságban működő, független áramtermelő (IPP) Transcontinental Capital Corporation (Bermuda) Ltd. Seaboard Corporation leányvállalata. Az Estrella del Mar III (Tengeri csillag III) elnevezésű projekt keretében rendkívül hatékony erőmű létrehozására kerül sor a Dominikai Köztársaság partjainál. 
 
A Siemens vezetésével zajló együttműködés során a Siemens a 145 megawattos, kombinált ciklusú erőmű kulcsrakész átadásáért felelős, míg az ST Engineering feladata az úszó platform műszaki tervezése, beszerzése, és megépítése, az erőmű kiegyensúlyozása és az úszó erőmű üzembe helyezése. A Siemens innovatív, hibrid SIESTART technológiája a rugalmas (gázturbinás), kombinált ciklusú erőművet ötvözi akkumulátoros energiatároló rendszerrel. A szárazföldi dokkban készülő, kiváló minőségű SeaFloat erőmű a hagyományos szárazföldi erőműveknél alacsonyabb költséggel készül el. Az Estrella del Mar III a tervek szerint 2021 tavaszán kezdi meg működését Santo Domingóban.

„A korszakalkotó SeaFloat technológia a legmodernebb, kombinált ciklusú erőmű-technológiát egyesíti a jelenlegi és jövőbeli energiapiac által megkövetelt mobilitással és rugalmassággal” – mondta Karim Amin, a Siemens Power and Gas értékesítési vezérigazgatója. „A víziónk az, hogy mindenkinek legyen hozzáférése megfizethető és tiszta elektromos áramhoz és vízhez. Nem kis feladat, de elkerülhetetlen, tekintettel a klímaváltozásra és bővülő népesség növekvő energiaigényére” – tette hozzá Karim Amin.
 
„Az ST Engineering és a Siemens együttműködése lehetővé teszi a két társaság erősségeinek és szaktudásának kiaknázását, a legmodernebb, vízen úszó erőmű megtervezése, megépítése és üzembe helyezése érdekében. Nagy öröm számunkra, hogy a projekt végén, az SCC-800 2x1 úszó erőműnek köszönhetően, a Dominikai Köztársaságban több ember férhet hozzá tiszta és környezetbarát elektromos energiához” – mondta Ng Sing Chan, az ST Engineering tengeri részlegének elnöke.
 
Az Estrella del Mar III az ügyfél által kért helyszínen, a fővárosban, Santo Domingóban kerül üzembe helyezésre. A megfelelő nagyságú szabad területek hiánya miatt és az úszó erőművekkel kapcsolatban szerzett, korábbi tapasztalatok alapján az ügyfél választása az SCC-800 2x1 SeaFloat megoldásra esett, két Siemens SGT-800 gázturbinával és egy SST-600 gőzturbinával. A gáz és gőzturbina generátor szettek kifejezetten úszó alkalmazáshoz készültek, kompakt kialakításúak, integrált vázzal, hárompontos rögzítéssel. A SIESTART megoldáshoz a Fluence Energy – a Siemens és az
AES
cége – biztosítja az 5MW/10 MWh akkumulátor energiatároló rendszert, amely az erőműbe integrálásra kerül a frekvenciaszabályzás vezérlése érdekében. Ez lehetővé teszi az erőmű számára, hogy teljes kapacitáson üzemeljen, a legjobb üzemanyag-fogyasztás mellett. 
 
A SeaFloat erőművek használhatók alaperőműként vagy meglevő erőművek vészhelyzeti, tartalék erőműveként is a csúcsidőszakok illetve leállások esetére, valamint humanitárius célból katasztrófák esetén a gyors áramellátás biztosítására. A SeaFloat erőművek még sótalanító berendezésekkel is kiegészíthetők, így tiszta ivóvizet tudnak biztosítani és segítenek a betegségek megelőzésében. A gázturbinák és kombinált ciklusú konfigurációk széles skálája választható, és az ügyféllel közösen, az adott felhasználási célnak leginkább megfelelő megoldás alakítható ki. 
 
A Siemens SeaFloat erőművek a társaság már bevált és megbízható berendezéseit használják, amelyeket kifejezetten úszó felhasználásra alakítottak át. A legnagyobb piaci kereslet az SGT-800 gázturbina iránt mutatkozik, amelyből eddig 350 darabot adtak el és több mint 7 millió üzemórát működött. Emellett a társaság az SGT-A65 és SGT-8000H szériára alapozva további megoldásokat is kifejlesztett, a különböző piaci igények kielégítésére. A SeaFloat erőművek a tengeren vagy nagyobb folyón megközelíthető helyszíneken, szinte bárhol elhelyezhetők, és így megtakarítható a földterület megvásárlásának költsége. A SeaFloat tervezése során elsődleges cél volt a lehető legkisebb méret kialakítása, és a teljesítménysűrűség terén is új fejezetet nyitott. 
 
Mivel az üzem építése és az üzembe helyezés nagy része a világ legjobb dokkjaiban, szigorúan ellenőrzött feltételek mellett, szabványosított berendezésekkel történik, a projekt átfutási ideje meglehetősen rövid. Az erőmű építése emellett nem befolyásolja a szükséges szárazföldi infrastruktúra kialakításának munkálatait – például alállomás-szállítóvezeték és hozzáférési utak kialakítása. Így az infrastruktúraprojektek teljes megvalósítási ideje jelentősen csökkenthető.