Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2018-11-25

Az örök slágernek számító műszaki cikkek mellett az idei fekete pénteken kiemelkedő sikere volt a fogyasztási cikkeknek is: a Black Friday-en rengeteg tisztítószert, mosó-, és mosogatókapszulát rendeltek a vásárlók akciósan elérhető, nagy kiszerelésben

Magyarország legnagyobb online kereskedője1, az Extreme Digital webshopjában novemben 16-án péntek reggel hat órakor indult a Black Friday, és egészen péntek éjfélig elérhetők maradtak az akciók, bár a legnépszerűbb kategóriák egyes termékeiből már elfogytak a készletek. Az idei fekete pénteki forgalom érdekes e-kereskedelmi trendeket is érzékletesen szemléltet.

 

Az örök slágernek számító műszaki cikkek mellett az idei fekete pénteken kiemelkedő sikere volt a fogyasztási cikkeknek is: a Black Friday-en rengeteg tisztítószert, mosó-, és mosogatókapszulát rendeltek a vásárlók akciósan elérhető, nagy kiszerelésben.


“Az Extreme Digitalnál tudatosan teszteljük a háztartási árucikkek internetes értékesítését, és az FMCG-termékek ilyen fokú népszerűsége számunkra azt jelzi, hogy a televíziók és a háztartási gépek után egy újabb árukategória válik a következő években olyan árucikké, amelyet már nem csak offline vásárolnak a magyarok, hanem előszeretettel rendelnek meg online is, hiszen ha nagy kiszerelésben vásárolnak, a boltból való cipekedés helyett egy bizonyos értékhatár felett ingyen kiszállítjuk ezeket” – mondta el Várkonyi Balázs, az Extreme Digital alapító-ügyvezetője.


Tévé, telefon, konzol: elkapkodták a műszaki termékekkel


A kora reggeli első vásárlói roham során elsőként a Playstation 4 Pro és Xbox One X prémium játékgépek fogytak el, délutánra azonban az olcsóbb változatokból is kifogytak a több száz darabos készletek. A konzolok népszerűsége jelentős részben annak volt köszönhető, hogy a két hete megjelent sikerjátékot, a Red Dead Redemption 2-t tartalmazó csomagban is elérhetők voltak.


Összességében ezres nagyságrendben fogytak a Huawei és a Samsung középkategóriás okostelefonjai, így például a P20 Lite és a Galaxy A8 modellek. A tévék közül a Black Friday-en egyértelműen a prémium típusokra utaznak a magyar vásárlók, hiszen a legnagyobb értékben 43, 49, 50 és 55
colos
átlójú Samsung, LG, Sony modellek fogynak, beleértve a még újnak számító OLED-tévéket is. Mivel A++ energiaosztályú, takarékos, hőszivattyús kivitelű, több száz darab fogyott már a Beko gyártmányú szárítógépből, de péntek délután sem ebből, sem pedig a Nespresso kapszulás kávégépeiből, és az ugyancsak népszerű elektromos fogkeféből sem fogytak el a készletek.

 

Tizenötezer csomag indul útnak a hétvégén

 

A november 16-ai fekete pénteken, és az azt követő hétvégén az Extreme Digital raktáraiból rekordnak számító, tizenötezer csomag indul el a futárszolgálatokkal a megrendelőkhöz, illetve a bolti átvételhez a vállalat szaküzleteibe. Ez azt jelenti, hogy a normál méretű termékeket vásárlók közül csaknem mindenki kézhez kapja majd Black Friday-es rendelését.

 

A háztartási nagygépek kiszállítását a múlt hét óta Budapesten az Extreme Digital jelenleg tesztüzemben működő saját futárszolgálata is besegít: azok a vásárlók, akik számáar a megrendelt mosó-, mosogató-, vagy hűtőgépeket ez a csapat szállítja házhoz, napközben húsz perces intervallumok közül választva megadhatják, hogy milyen időpontban kérik a kiszállítást.

 

Hibrid üzleti modelljének köszönhetően az Extreme Digital hatékonyan ki tudja szolgálni azokat a fekete pénteki vásárlókat, akik biztosra akarnak menni: országszerte működő tizenhat szaküzletében garantáltan átvehetők a Black Friday-es rendelések legfeljebb 5 napon belül. Ez a lehetőség kedvező fogadtatásra lelt a vásárlók körében, minden második vevő ezt a fajta átvételt preferálja. A kiszállítást előnyben részesítő vásárlók fekete pénteki rendeléseit az Extreme Digital legfeljebb 14 napon belül, nagy háztartási gépeket maximum 21 nap alatt juttatja célba.

 

Itthonról inkább okostelefont, Romániából inkább laptopot rendelnek

 

Hazánk mellett idén először további hét országban (Románia, Ausztria, Cseh Köztársaság, Szlovákéia, Bulgária, Szlovénia, Horvátország) is Black Friday-t tart az Extreme Digital november 16-án. Magyarország mellett a cég fekete pénteke a Romániában élő felhasználók körében a legnépszerűbb. A két piac közötti érdekes eltérés, hogy míg itthon az okostelefonok fogynak nagyobb számban, addig a román megrendelők körében inkább a laptopok kelendőek az IT-kategóriájú termékek közül.

 

A magyarországi rendeléseket kezelő www.edigital.hu webáruház nagy számú (magyar címre szóló) fekete pénteki rendelést fogad Londonból, Berlinből, Szlovákia és Erdély területéről, illetve gyakorlatilag az összes szomszédos ország magyarlakta településeiből.

1 https://gkidigital.hu/2018/08/15/e-toplista-2018/