Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2018-10-04

A robotika nagy hatással van az élelmiszerellátási láncra

A robotika nagy hatással van az élelmiszerellátási láncra. Csakúgy, mint egyéb területeken, a gyártóvállalatok az élelmiszeriparban is – különös tekintettel a feldolgozatlan élelmiszerekre – egyre jobban támaszkodnak robotokra. A gyártócégek felismerték a folyamataik automatizálásában rejlő lehetőségeket, amikben az együttműködő robotok nagy szerepet játszanak. Mindez az élelmiszeripari vállalatokra is igaz.

 

Az élelmiszeripar folyamatosan változik. A globális népesség ugrásszerű növekedése (több mint 7,5 milliárd ember él a földön jelenleg) miatt az élelmiszer iránti kereslet egyre csak nő. A beszállítók és gyártók folyamatosan a hatékonyság-növelés nyomása alatt vannak, a vásárlói igény pedig a mindig jobb és jobb minőségű, fenntartható élelmiszer.

 

Ezek a tendenciák a magyar élelmiszeripart is elérték, jelenleg csaknem 12 ezer vállalat és kb. 140 000 alkalmazott érintett (forrás: Központi Statisztikai Hivatal & Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége). Az automatizáció elfogadása, mint a fejlődés elsőszámú iránya, Magyarországon még gyerekcipőben jár az élelmiszeripar területén is. Noha számos vállalat már elkezdett részben robotikai alkalmazásokkal dolgozni, az emberi dolgozók fejében még mindig ott lapul az az általános félelem, hogy a robotok el fogják venni a munkahelyeiket.

 

A kobotokkal (kollaboratív vagy együttműködő robotok) történő automatizáció megnövekedett versenyképességhez és minőséghez juttatja a gyártóvállalatokat. A kobotok ideálisak a nagymértékben személyre szabott termékek gyártásához, melyek olyan magas szintű rugalmasságot követelnek meg, amit a drága, nehézkes és nagyméretű ipari robotok nem tudnak nyújtani. Az emberekkel való együttműködés során a kobotok olyan eszközökké válnak, amelyek növelik a termelékenységet és egyidőben hozzásegítik a dolgozókat ahhoz, hogy a monoton munkafolyamataikat hasznosabb és érdekesebb feladatokra cserélhessék le.

 

Ezek a robotok rengeteg féle munkát el tudnak végezni egy gyártósoron, mint például a pick and place folyamatok, a minőségellenőrzés, a csomagolás és raklapozás, a húsbontás és szeletelés, címkézés, vagy a gépkezelés. Mivel a kobotok rendkívül sokoldalúak, az iparág szinte bármelyik területén (tojástermelés, cukorgyártás, élelmiszerek csomagolása, vegetáriánus és gourmet termékek gyártása) komoly segítséget tudnak nyújtani.

 

Az együttműködő robotkarok otthon érzik magukat az élelmiszeripari gyártósorokon. Különféle alkalmazásaiknak köszönhetően az élelmiszerellátási lánc több helyén is – beleértve a gyártást, feldolgozást és elosztást – fontos feladatokat tudnak ellátni. A Universal Robots robotkarjai a legmodernebb technológia szintjére hozzák fel az élelmiszer- és mezőgazdaság iparokat. Minden, az iparágak által felállított kívánalomnak eleget tesznek, miközben növelik az élelmiszergyártás minőségét.

 

Egy rugalmas UR10 növeli a termelést a svéd Orkla Foods Sverige Kumla-i gyárában

A dán Universal Robots robotja a gyártósoron került alkalmazásra a svédországi gyárban, ahol az ételek kartondobozokba való csomagolása során ad a munkafolyamatnak emelkedett működési stabilitást. Az emberek könnyedén dolgoznak együtt a robotokkal, a betanítási folyamat rövid és gyors, a robotba való teljes befektetés megtérülési ideje pedig mindössze hat hónap volt.

 

Az együttműködő robotok rendkívül sok olyan előnnyel járnak, amit az élelmiszerfeldolgozás során hasznosítani lehet. Az egyik ilyen előny az, hogy az automatizáció csökkenti a szennyeződés kockázatát, azzal, hogy a gyártási folyamat legfontosabb részei során minimalizálja a hiba lehetőségét. A kobotok tiszták és könnyedén telepíthetők, így használatukkal a gyártóvállalatok minimalizálhatják a feldolgozás során előfordulható, ember-alapú, potenciálisan minőségrontó kockázati tényezőket.