Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2018-09-10

Az Olam International, piacvezető agráripari cég az ABB AbilityTM Smart Sensor alkalmazásával digitalizálja tevékenységeit. A cég néhány gyárában kisméretű okosszenzorokat telepít, hogy távolról tudja felügyelni a kisfeszültségű motorok működését

Az Olam International, piacvezető agráripari cég az ABB AbilityTM Smart Sensor alkalmazásával digitalizálja tevékenységeit. A cég néhány gyárában kisméretű okosszenzorokat telepít, hogy távolról tudja felügyelni a kisfeszültségű motorok működését.

Az Olam International élelmiszeripari és ipari nyersanyagokat, így például dióféléket, gabonát, kávét, gyapotot és gumit szállít a világ számos pontján működő 22 000 vevője számára. A vállalat több százezer villanymotorral rendelkezik, amelyek az anyagmozgatás terén például a szállítószalagokat hajtják, vagy más berendezéseket működtetnek.

Az Olam globális szinten mintegy 30 000 villanymotort üzemeltet 70 gyárüzemében, amelyekben nem ritkán egyetlen gyártósorhoz több száz villanymotor tartozik. Ezek a motorok gyakran folyamatosan működnek, ezért a megbízhatóságuk és a teljesítményük kritikus tényező a zökkenőmentes termelés biztosítása szempontjából. A motorok folyamatos használata kopást eredményezhet, így a hatásfok leromlásának megelőzése rendszeres karbantartást tesz szükségessé. A motor meghibásodása lelassíthatja a termelést, vagy költséges, előre nem tervezett állásidőt okozhat.

A motorok monitorozása egész a közelmúltig manuálisan végzett, idő- és munkaerő-igényes folyamat volt. Az Olam az ABB AbilityTM okosszenzor motoroknál történő alkalmazását először a szingapúri kakaógyárában, majd a malajziai tejfeldolgozó üzemében próbálta ki. Az utóbbi időben újabb okosszenzorokat telepített a malajziai, közép-jávai központtal működő cukorfinomítójában is. Az Olam Ázsia-szerte közel 100 okosszenzorba ruházott be, amelyeket termelő létesítményekben kíván beépíteni.

Az Olam jó példával jár elöl az üzemek vezetői számára, hogy miként lehet fenntartani az optimális termelést a digitális technológiákkal, így például az okosszenzorokkal, a felhő alapú informatikával, és az előrejelző (prediktív) analitikával” – nyilatkozta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divíziójának vezetője. „Ezek a technológiák biztosítják, hogy a gyártósorok állandóan megbízhatóan és biztonságosan működjenek, és jelentősen lecsökkentsék a tervezett és a nem tervezett állásidőt. Ezek az előnyök különösen fontosak az élelmiszer- és italiparban, ahol a higiénia kritikus szempontnak számít, és a termelő berendezéseknek szennyeződéstől mentesnek kell lenniük.”

Az ABB AbilityTM okosszenzor ideálisan alkalmazható az élelmiszer- és italiparban, mivel egy okostelefonra telepített alkalmazás vagy egy webes portál segítségével képes folyamatosan távolról felügyelni és ellenőrizni a motorok állapotát. A motorokat távolról monitorozó szenzorok lehetővé teszik az állapotfüggő karbantartás bevezetését, aminek köszönhetően jelentősen csökkenthető az állásidő, és meghosszabbítható a berendezések élettartama. Az üzembe helyezést és az alkalmazást megkönnyítendő, a szenzorok kialakítása lehetővé teszi, hogy azokat vezetékezés vagy gépi megmunkálás nélkül egyszerűen a motorokhoz rögzítsük.

Nekem a szenzorban leginkább tetszik az egyszerűsége tetszik. A készülék bármilyen motortípusra felszerelhető, az adatok továbbítását pedig
Bluetooth
alkalmazásával biztosítja. Az általános költségek alacsonyak, így a szenzor még széleskörű alkalmazás esetén is gazdaságos” – mondja Ravi Yadav, aki az Olam ázsiai és csendes-óceániai régiójának elnökhelyettese és regionális műszaki vezetője. Egyetlen motor meghibásodásának megelőzésével elért megtakarítás máris fedezi az Olam azon ráfordításait, amelyek annak kapcsán merültek fel, hogy a vállat a gyáraiban okosszenzort telepített számos motorra.


A telepítés során, az Olam malajziai tejfeldolgozó üzemében felszerelt okosszenzorok egyike problémát azonosított, és jelezte, hogy az egyik motor rezgése túllépi a normális szintet. A szenzor által továbbított adatok azt mutatták, hogy a rezgési szintek már a riasztási zónába esnek, és gyorsan közelítenek a megengedett küszöbértékhez. A szenzor adatai alapján az Olam zökkenőmentesen végrehajtotta a meghibásodott motor tervszerű cseréjét. A szenzort áttelepítették az új motorra, amelyen a készülék már normális rezgési szinteket mért.

A gyáraink szívesen lecserélik korábbi monitoring rendszerüket a digitális távmonitoringra, amivel könnyebben megelőzik a leállásokat és növelik a berendezések megbízhatóságát,” – mondta Yadav. Majd hozzátette: „A várt eredmények jelentősen megkönnyítették az átállási folyamatot.”