Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
sulaki - 2018-08-23

A rosszindulatú támadók a windowsos rendszerek mellett az androidos operációs rendszerű készülékeket támadják leginkább

A G DATA szakértői minden hetedik másodpercben fedeztek fel új androidos kártevőt 2018 első félévében. 

A G DATA szakértőinek jelentése szerint 2018 első félévében valamivel több mint 2 millió (2 040 293) új androidos kártevőt fedeztek fel, ami új rekordnak számít. A tavalyi évben kétszázezerrel ugyan, de csökkent a kártevők száma – a kiberbűnözők idén pótolják be tavalyi lustaságukat. A tavalyi év első feléhez viszonyítva közel 40 százalékkal bővült a mobilos vírusok száma. A G DATA szakértőinek becslése szerint idén 3,5 millió új androidos kártevőre számíthatunk.

A rosszindulatú támadók a windowsos rendszerek mellett az androidos operációs rendszerű készülékeket támadják leginkább, az ok egyszerű: ezekből az eszközökből van a legtöbb. Világviszonylatban az okostelefonok 76 százalékán Android fut, de Magyarországon ez az arány még magasabb, 83,4 százaléka a készülékeknek androidos.

Miért nő a kártevők száma?

A kiberbűnözök főleg játékoknak álcázzák kártevőiket. Az elmúlt időben egyre több játéknak jelent meg a mobilos változata, ezt a várakozást és trendet kihasználva jelent meg a tavalyi évhez képest több kártevő. A G DATA blogjában is megírtuk, hogy a népszerű Fortnite alkalmazás megjelenésére várakozók türelmetlenségét kihasználva hamis játékok tucatja jelent meg. Ahogy az első androidos féreg sem váratott magára, ennek terjedéséről ebben a bejegyzésben írtunk.