Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2018-02-25

A mesterséges intelligencia hullámain

A QNAPteljes gőzre kapcsol a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos hálózati adattárolóinak innovációi kapcsán  ideértve az
AI
fejlesztői csomagját, valamint a
gépi tanulásra képes GPU-gyorsított AI
NAS
-t, a következő generációs IoT mini
szerver
platformot a kis méretű és privát IoT alkalmazásokhoz, vagy a nagyméretű és nyilvános IoT telepítéshez, illetve az új, okos mesterséges intelligencián alapuló asszisztens robot társat.


 

QNAP NAS: AI gépi tanulás a modell alapú szolgáltatások számára

A közelmúltban megjelent Gartner-felmérés szerint a szervezetek 59%-a még mindig információkat gyűjt az AI-stratégiájuk kidolgozásához, míg a fennmaradó cégek már előrehaladott stádiumban vannak az AI-megoldások tesztelésében és implementációjában. A QNAP gyorsan felismerte ezt a fontos informatikai tendenciát melyhez megfelelő AI kompatibilis tárhelyet és a grafikus feldolgozásra optimalizált QNAP
NAS
megoldásokat biztosít, hogy hatékonyan előre mozdítsa az
AI
-kapcsolatos számítási feladatokat.


 

A QNAP standján az élő demó bemutatásába a nagy teljesítményű TS-1277 NAS-sal valósul meg, amelyet egy
AMD
Ryzen™ 7 1700
processzor
hajt meg, csúcskategóriás grafikus kártyával, amely az adatintenzív gépekhez szükséges számítási teljesítményt biztosítja a gépi tanulási alkalmazások. A QNAP bemutatja a „QuAI” AI fejlesztői csomagot a QNAP NAS termékeken futó AI modellek gyors felépítéséhez, képzéséhez és optimalizálásához a gép tanulási képességek bemutatásához, valamint a konkrét modellalapú szolgáltatásokhoz, például a kép osztályozáshoz. Mivel az alkalmazások és szolgáltatások bizonyos szinten már tartalmazzák az AI-t, a QNAP kombinálja hardver- és szoftvererősségeit a költséghatékony AI-orientált, nagy adattárolási megoldások biztosításával. Végső soron ez segítheti a szervezeteknek az intelligensebb felhasználást és üzleti lehetőségek azonosítását minden szinten.


 

A QNAP az AI területén első ízben mutatkozik be, nagyon örülünk annak, hogy bejelenthetjük NAS innovációnkat az AI gépi tanulásihoz.” - nyilatkozta Meiji Chang, a QNAP vezérigazgatója, majd hozzátette: „Bár az AI nagy adathalmazt feltételez, egy óriási számítástechnika felhőben és erőteljes algoritmusokkal, a QNAP megoldásai képesek integrálni ezeket az összetevőket, hogy segítsék a vállalatokat a fejlett felhasználói élmények és a magasabb üzleti haszon elérésében.”

 

AfoBot: A robot társ, amelyet családi és otthoni segítségnyújtásra terveztek

A QNAP új társ robotja az „AfoBot” hangutasítás általi interakcióra képes, támogatja az arcfelismerést és videohívásokat, amelyek elősegítik a könnyű kommunikációt, az idősgondozást, a szórakozást és a mindennapi életet. Az otthoni használatra tervezett koncepció nem csak a felhasználói célra van, hanem az életminőség javítására és a szélesebb kommunikációs lehetőségeket is biztosít az otthonokban.

 

Kicsi és környezetbe illő, az AfoBot mindössze 27,1 cm magas, súlya 1,7 kg, 32
GB
helyi adattárolóval, beépített
Wi-Fi
és
Bluetooth
kapcsolattal is rendelkezik. Érintés nélküli hangvezérléssel irányíthatjuk a programokat, parancsokat és műveletek is indíthatunk. Ezenkívül maximum négy párhuzamos videohívást is támogat, ami különösen könnyen használható az idős emberek számára, összekapcsolja őket családtagjaikkal és barátaikkal, mivel természetes beszédet használhatnak a robottal való interakcióhoz. Mint mindennapi életünk asszisztense, az AfoBot támogatja az ébresztőóra funkciót, az időjárásjelentést, az automatikus fényképfelvételt, és az AfoTalk mobilalkalmazást a távvezérléshez a még nagyobb kényelem érdekében. Az AfoBotot utasíthatjuk zene és videó lejátszására, vagy rádiót is kapcsolhatunk egyszerű hangutasítással.


 

Az otthoni környezethez igazodó barátságos AfoBot lebontja a „technológiai korlátokat”, elrakhatjuk a billentyűzetet és természetes módon, beszéddel léphetünk „valódi” interakcióba, ami megkönnyíti a család részévé válását, segít javítani életminőségünket számos módon.” - nyilatkozta Aaron Lee, a QNAP fogyasztói megoldási üzletágának alelnöke.

 

QBoat Sunny: híd az IoT eszközök és alkalmazások között

Az újonnan útjára indított „QBoat Sunny” jelentős érdeklődésre tett szert, a CES látogatóinak lehetősége nyílt arra, hogy elsőként láthassák a 12cm x 12cm-es IoT mini szerver alaplapot, hogy hogyan működteti a Philips® Hue intelligens világítást, valamint a Domotz® távoli hálózati felügyeleti és menedzsment rendszert, melyet professzionális szakemberek számára terveztek. A Container Station és QIoT Suite Lite funkcióval rendelkező QBoat Sunny lehetővé teszi, hogy gond nélkül kezelhessük és felügyelhessük az IoT alkalmazásokat, eszközöket és adatokat, mindezt úgy, hogy egyszerű és hatékony IoT fejlesztési élményt is nyújt.

 

A QBoat Sunny példátlan feldolgozási és tárolási teljesítményt nyújt AnnapurnaLabs AL-314 processzorával, 2 GB
RAM
-mal és két M.2
SATA
SSD
bővítőhelyével. Ezenkívül a QBoat Sunny három 1000BASE-T, két
USB
3.1 Gen 1 A típusú porttal és egy M.2 bővítőhellyel rendelkezik a vezeték nélküli modulok telepítéséhez (2230 hosszú). Csatlakozhat a sokoldalú IoT fejlesztői készletekhez, eszközökhöz, alkalmazásokhoz, és használható kis méretű, privát internetes alkalmazások szervereként. Természetesen használható fog computing környezetekben node-ként, átjáróként, valamint nagyméretű, nyilvános IoT ökoszisztémában, ahol egy teljes funkcionalitással működő, megfizethető árú IoT projekt alapja lehet.


 

További NAS újdonságok

 

  • TS-328: A QNAP első 3 bővítőhelyes NAS eszköze, amely
    RAID
    5 tömb felépítését teszi lehetővé a legkevesebb lemezzel. A Realtek RTD1296 négymagos, 1,4 GHz-es processzorával, 2 vagy 4 GB RAM-mal, támogatja a 4K átkódolást és lejátszást, a pillanatfelvételeket, a kereszt-platformos biztonsági mentést és szinkronizálását, valamint a multimédiás alkalmazásokat.


  • TS-x28A: Belépő szintű NAS az 1 és a 2 rekeszes verzióban, otthoni felhasználók számára, melyet egy Realtek RTD1295 négymagos, 1,4 GHz-es processzorral, valamint 1 GB RAM-mal szereltek. Megfelelő teljesítményt nyújt multimédiás, adattárolási, megosztási és streaming funkciókhoz, teljes fájl- és adatvédelmi képességekkel, valamint blokkalapú pillanatkép-támogatással.

  • TS-x53Be:Költséghatékony NAS, 2 és 4 fiókos kialakítással, Intel® Celeron® négymagos, 1,5 GHz-es processzorral, 2 GB vagy 4 GB RAM-mal. Támogatja a kettős 4K
    HDMI
    kimenetet és a PCIe bővítést, amely fantasztikus, hosszú távú lehetőségeket kínál a NAS számára, így olyan funkciókkal bővíthető, mint az
    SSD
    gyorsítótárazás és a 10 Gb-s kapcsolat.


  • TVS-x73e: A nagy teljesítményű 4, 6 és 8 lemezes kivitelben érkező NAS, AMD RX-421BD négymagos
    APU
    -val, 64 GB DDR4 RAM-mal, két M.2 SATA 6
    Gb/s
    SSD bővítőhellyel, kettős 4K HDMI kimenettel és hardveresen támogatott 4K video átkódolási gyorsítással is ellátták. Két PCIe bővítőhelyet kínál a 10GbE NIC, QM2 kártya vagy az USB 3.1 10
    Gbps
    kártyák rugalmas telepítéséhez a sokoldalú üzleti igények kielégítésére.