Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2018-01-15

A Toyota Kutatóintézet (TRI) a Las Vegasban megrendezett CES Szakkiállításon mutatta be a Platform 3.0 nevű új generációs önvezető kísérleti járművet

Új generációs önvezető kísérleti járművet mutatott be a világ leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a robotikai, jármű automatizálási, és a mesterséges intelligenciát érintő fejlesztések területén is élen járó Toyota a CES informatikai szakkiállításon. A Toyota Kutatóintézet által leleplezett Platform 3.0 elnevezésű kísérleti jármű 360 fokban, 200 méteres távolságban érzékeli környezetét. A kísérleti járműveket a Toyota Prototípusfejlesztő Központja építi, míg az érzékelő komponensek kompakt kialakítása – amely kihangsúlyozza az autó karcsú formáját – a CALTY Dizájn Kutatóintézet munkája.

 

A Toyota Kutatóintézet (TRI) a Las Vegasban megrendezett CES Szakkiállításon mutatta be a Platform 3.0 nevű új generációs önvezető kísérleti járművet. A Lexus LS 600hL modellből kialakított új platform nemcsak fejlettebb, mint elődei, hanem külső megjelenése is harmonikusabb, mivel az önvezető technológiákat sikerült összehangolni az LS dizájnjával. Az autó a Las Vegasi Kongresszusi Központ északi csarnokában található Toyota-standon tekinthető meg élőben. Az autóról az alábbi linken tekinthető meg videó: https://www.youtube.com/watch?v=CNdmvscHcgU

 

“Csapatunk ismét a várakozásokat meghaladó tempóban fejlesztette tovább önvezető kísérleti autónk képességeit.” - fogalmaz nDr. Gill Pratt, a TRI vezérigazgatója. “Abban, hogy tesztplatformunkat új szintre emeljük, nagy segítségünkre volt a Toyota dizájnereinek és mérnökeinek tapasztalata, így olyan vadonatúj platformot alkothattunk, ami mind funkcióiban, mind stílusában mércét állít az önvezető technológiák kutatásában.”

 

A TRI három alapelvet szem előtt tartva fejlesztette ki új kísérleti járművét:

  1. Az iparágban eddig példátlan szintre kell emelni az autó érzékelési képességeit
  2. Az érzékelő berendezéseket úgy kell összehangolni az autó dizájnjával, hogy a jármű formás és elegáns maradjon
  3. Az önvezető technológiákat úgy kell egységbe foglalni, hogy a megoldás flottaszinten is reprodukálható legyen.
 

ÉRZÉKELŐ TECHNOLÓGIA

A Platform 3.0 a TRI önvezető technológiai kutatásainak kiforrott egysége. Az intézet hosszan kísérletezett azzal, hogy olyan technológiai csomagot alkosson, amely kifinomultabb szenzor-konfigurációt és jobb teljesítményt biztosít, s aminek révén az autó jobban átlátja és megérti környezetét. A Platform 3.0 járművet bőségesen felszerelték szenzorokkal, így jelenleg ez az egyik legjobb érzékelési képességekkel bíró önvezető tesztautó. A 200 méteres hatótávolságú Luminar LIDAR rendszer a TRI előző kísérleti járművében még csak a menetirányban működött, most viszont már teljes, 360 fokos képet alkot az autó környezetéről. Mindezt négy darab nagy felbontású LIDAR szkenner-fejegységgel sikerült elérni, amelyek precízen felderítik a jármű körül feltűnő tárgyakat – még azokat a sötét színű objektumokat is, amelyek szabad szemmel nehezen észrevehetők. Az autó négy oldalán, a talajhoz közelebb négy darab rövidebb hatótávolságú LIDAR szenzor kapott helyet; kettő a jármű két első sárvédőjén, egy-egy pedig az első és a hátsó lökhárítón. Ezek érzékelik az alacsony és közeli útakadályokat, például a gyerekeket vagy az útfelületen heverő törmeléket. Az új platformot úgy alakították ki, hogy a közeljövőben megjelenő új technológiákat is képes legyen majd befogadni.

 

DIZÁJN

A TRI a michigani Ann Arborban működő CALTY Dizájn Kutatóintézet és a Toyota Motor North America kutatási-fejlesztési részlegének (TMNA R&D) szakembereit kérte fel arra, hogy kompakt kialakítású és rejtett egységekbe “csomagolják” a szenzorokat és a kamerákat. A tervezők egy új, az időjárás viszontagságainak és a hőhatásoknak ellenálló tetőelemet is készítettek, sőt az eredetileg a napfénytető számára kialakított helyet is kihasználták, hogy a jármű magassága a lehető legkevésbé változzon. Ügyes ötletekkel sikerült megoldani, hogy az utólag beépített eszközök jórészt rejtve maradjanak, így az autót többé nem csúfítják el a karosszériára felcsavarozott külső függelékek, és sikerült megszüntetni a LIDAR érzékelők “vödörszerű” kialakítását is, ami mindezidáig az önvezető kísérleti járművek meghatározó látványeleme volt. A CALTY a tetőpanel harmonikus vonalait az intelligens minimalizmus alapelve alapján tervezte meg, amihez a terepmotorosok bukósisakja adta az ötletet. A tetőelem első része határozottan technikai jellegű, majd hátrafelé haladva az egész egyre karcsúbbá és áramvonalasabbá válik, egybeolvadva az LS kontúrjával. A panelt krómozott léc díszíti.

 

“Az autóipari dizájnerek fontos feladata volt, hogy alaposan gondolják át, hogyan önthetjük olyan formába az önvezető technológiát, ami az autósok és utasaik számára is elfogadható és használható.” – avat be Scott Roller, a CALTY Dizájn Kutatóintézet vezető formatervezője, aki maga is dolgozott a projekten. “Nagyon izgalmas volt ezeket a komponenseket harmonikusan ötvözni az autó kiforrott dizájnjával.”

 

Az autó önvezető komponenseit vezérlő számítógépes rendszert – ami korábban majdnem a teljes csomagteret elfoglalta – szintén sikerült lekicsinyíteni. Az elektronikai infrastruktúra és a kábelezés immár egy kisméretű dobozban is elfér, amit LED-világítású TRI-embléma díszít.

 

GYÁRTÁS

A Platform 3.0 gyártása idén tavasszal kezdődik. A TMNA R&D Michiganben működő prototípusfejlesztő központja nagy tapasztalattal bír a kis szériás járművek építésében, így ők építik majd át a sorozatgyártású Lexus LS modelleket Platform 3.0 autókká. A kísérleti autókból szándékosan készítenek kevés darabot, mert a TRI gyors ütemben fejleszti az önvezető technológiát, ami miatt folyamatosan frissíteni kell a tesztautó-parkot. Az intézet kevesebb mint egy év leforgása alatt már eddig is három komoly fejlesztést hajtott végre (köztük két új generációs tesztautót is megalkotott), és a TRI arra számít, hogy a fejlődés üteme továbbra is gyors marad. Az új kísérleti autók egy részébe azt kettős kialakítású műszerfali vezérlőegységet építik be, amit a TRI tavaly nyáron mutatott be. Ez a megoldás a TRI ‘Őrangyal’ elképzelésének tesztelésére szolgál, aminek lényege, hogy a járművet az autós vezeti, akit a technológia a háttérből segít. A szimpla műszerfali vezérlőegységgel kialakított járművek – mint a CES-en kiállított autó is – a ‘Sofőr’ funkció, vagyis a teljesen automatizált vezetés tesztelésére szolgálnak.

Mind az Őrangyal, mind a Sofőr tesztautókban ugyanaz a technológiai egység (érzékelők és kamerák), valamint hasonló
szoftver
működik.