Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2017-11-15

Mi történik 5 év múlva az okosgépek további terjedésével?

Az Oracle jelentése iránymutatást nyújt a kommunikációs szakembereknek a rohamtempóban növekvő Diameter-alapú jelforgalom megfelelő tervezéséhez és kezeléséhez

AzOracle kiadta az Oracle Communications
LTE
Diameter Signaling Index
című legújabb jelentését, amely az LTE-hálózatokon történő Diameter-alapú jeltovábbítás robbanásszerű növekedésének folytatódására hívja fel a figyelmet. A jelentés célja, hogy segítséget nyújtson a kommunikációs szolgáltatók, hálózati mérnökök és vezetők számára a jeltovábbítási kapacitás következő öt évben várható növekedésének tervezéséhez. A Diameter
protokoll
használatával történő jeltovábbítás terjedését az okostelefonok széles körű elterjedése, valamint a dolgok internetének (Internet of Things) növekvő népszerűsége táplálja. A jelentés szerint pedig a jövőben sem várható lassulás.


2021-re várhatóan másodpercenként 595 millióra emelkedik a Diameter-alapú üzenetek száma globálisan, ebből Kelet-Európa pedig 48 millió jelüzenetet tesz majd ki, ami közel a duplája a régió jelenlegi forgalmának. Az LTE-hálózatok forgalmát befolyásoló fontos tényezők közé tartozik továbbá az LTE-alapú műsorszórás, a VoLTE, valamint az összetettebb díjcsomagokhoz és alkalmazásokhoz kapcsolódó házirendkezeléshez szükséges jelátvitel. Emellett a másodpercenkénti 9,4 millió üzenettel és 30%-os összetett éves növekedési ütemmel a hálózatra kapcsolt járművek hozzájárulása sem veszít a jelentőségéből.

A Diameter-alapú jeltovábbítás növekedése várhatóan az 5G-hálózatok kiépülésével párhuzamosan is folytatódni fog. Noha nem a Diameter az 5G-hálózatok legfontosabb jeltovábbítási protokollja, azok fontos részét alkotja majd.

A Statista.comstatisztikai és piackutató portál szerint például 2021-re az okostelefonok képviselik majd a vezeték nélküli kapcsolatok 76 százalékát. Mivel a fogyasztók „mindig élő” kapcsolatot igényelnek az egyre bonyolultabb, egyre nagyobb adatmennyiséget kezelő alkalmazások – például játékok és videókezelők – használatához, az LTE-hálózatok forgalma továbbra is gyors ütemben növekszik majd. A hagyományos mobiltelefonokon túlmutató eszközök – például a szabad parkolóhelyek számának, mezőgazdasági termények nedvességtartalmának, elkóborolt háziállatoknak, építkezésen dolgozó munkásoknak és még sok minden másnak a nyomon követésére használt IoT-érzékelők – szintén jelentős hatással lesznek a Diameter-alapú jeltovábbítás növekedésére.

„A Diameter-alapú jeltovábbítás még jó ideig lendületesen fog növekedni. A forgalmat elsősorban az okostelefonok generálják, azonban a hálózatra kapcsolt járművek, IoT-eszközök és hasonló alkalmazások szintén jelentős hatással lesznek a hálózati forgalom alakulására az elkövetkező években” – hívja fel a figyelmet Greg Collins, az Exact Ventures alapítója és vezető elemzője. „A Diameter-alapú jelirányítók továbbra is létfontosságú hálózati elemek, amelyek segítségével az üzemeltetők gondoskodhatnak a hálózatuk határainak biztonságáról, és a jelforgalom hatékony irányításáról. A kommunikációs szolgáltatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy honnan származik és hová irányul a forgalom, hogy elkerülhessék a hálózati szolgáltatás kimaradását okozó, ügyfélelégedettséget csökkentő, és növekvő ügyfélvesztéshez vezető forgalmi problémákat.”

 

„A felhasználói elvárások minden eddiginél magasabbak. A kommunikációs szolgáltatók elemi érdeke az innovatív hozzáállás és az egyre növekvő Diameter-alapú jelforgalom tervezése, ha nem szeretnének lemaradni” – mondta Doug Suriano, az Oracle Communications vezető alelnöke és ügyvezetője, aki szerint „továbbra is a felhő jelenti az egyik legjobb lehetőséget a kommunikációs szolgáltatók számára ez irányú céljaik mihamarabbi eléréséhez.”

Az Oracle az Oracle Communications Diameter Signaling Router és az Oracle Communications Policy Management megoldással segíti a kommunikációs szolgáltatókat a jobban skálázható és megbízhatóbb Diameter-alapú jeltovábbítási infrastruktúra kialakításában.

Diameter-alapú
LTE
-jelforgalom alakulása régiónként:

  • Kelet- és Nyugat-Európa: Kelet-Európa 2021-re másodpercenként 48 millió Diameter-alapú jelüzenetet generál majd 46 százalékos összetett éves növekedés ütemmel. A régió legjelentősebb üzenetgenerálója Oroszország, a második pedig Lengyelország. Ehhez képest Nyugat-Európa 2021-re másodpercenként 61 millió üzenetet generál majd 23 százalékos összetett éves növekedés ütemmel. Jelenleg az Egyesült Királyság generálja a térségben a legtöbb Diameter-alapú jelüzenetet, azonban 2021-re Németország meg fogja előzni másodpercenként 6,4 millió jelüzenettel.
  • Észak-Amerika nem véletlenül világelső az
    LTE
    térhódítását illetően
    , hiszen a mobilszolgáltatók agresszívan próbálják kivezetni a 2G és 3G-alapú szolgáltatásokat a
    4G
    és 5G-alapú szolgáltatások javára. A térség mérsékelt növekedést mutat majd a jövő évben, 2021-re pedig percenként 59,3 millió üzenetet generál majd, az összetett éves növekedés üteme pedig 12 százalék lesz.
  • Latin-Amerikában és a Karib-térségben továbbra is rohamosan nő a Diameter-alapú hálózatok jelentősége. 2021-re percenként 52 millió üzenetet generál majd a régió, amelynek összetett éves növekedési üteme eléri a 34 százalékot. A Diameter-alapú jelzéstovábbításhoz Brazília járul hozzá a legnagyobb mértékben, Mexikó a második a listán.
  • A Közel-Kelet 2021-re percenként 27,9 millió üzenetet generál majd 23 százalékos összetett éves növekedési ütem mellett. Ehhez a térség országai közül Törökország és Irán járul hozzá a legnagyobb arányban.
  • Afrikában is folytatódik a Diameter-alapú jeltovábbítás nagy arányú erősödése. 2021-re percenként 20 millió üzenetet generál majd a kontinens, az összetett éves növekedés üteme pedig 63 százalék. A legnagyobb üzenetforgalmat Egyiptom bonyolítja, az országot Nigéria és Dél-Afrika követi a sorban.
  • Közép- és Dél-Ázsia 2021-re a világ teljes Diameter-alapú jelforgalmának 10 százalékát fogja bonyolítani. A térség eléri a másodpercenként 62,4 millió üzenet 38 százalékos összetett éves növekedési ütem mellett. A régió Diameter-alapú jelzéseinek legjelentősebb része szabályzatfelügyeleti funkciót lát el; ez globális méretekben a szabályozási jellegű Diameter-alapú üzenetek 10,4 százalékát teszi ki. Az első számú üzenetlétrehozó Pakisztán, a második India.
  • Óceánia, Kelet- és Délkelet-Ázsia a világ teljes Diameter-alapú jelüzeneteinek közel felét (45 százalékát) generálja. 2021-re percenként 265 millió üzenetet generál majd a térség 18 százalékos összetett éves növekedési ütem mellett. 2021-re Óceánia, Kelet- és Délkelet-Ázsia a szabályozási vonatkozású Diameter-alapú jelzések globális mennyiségéhez is 44 százalékot tesz majd hozzá másodpercenként 131 millió üzenet generálásával. Kína 2021-re önmagában másodpercenként 83,5 millió szabályozási jellegű Diameter-alapú jelüzenetet fog generálni, és Indonézia is erőteljes növekedést mutat.