Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-11-13

Digitalizáció az iparban

Az ABB svájci - svéd cégcsoport magyarországi vállalatának sajtórendezvényén a vállalat szakemberei gyakorlati példákon keresztül mutatták be az ABB Ability-t, a cég több mint 180 megoldást tartalmazó, ipari internetre épülő digitális platformját.

Az ABB Ability egy nyitott rendszer, amely a Microsoft stratégiai partnersége révén az egész világon hozzáférhető az ügyfelek, partnerek, beszállítók és fejlesztők számára. Segítségével a különféle iparági szegmensekben tevékenykedő ügyfelek kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit, optimalizálhatják működésüket, valamint növelhetik termelékenységüket.

Budapest, 2017. november 9. – Az ABB svájci - svéd cégcsoport Magyarországi vállalata 25 éves működése során összesen 50 millió dolláros nyereséget ért el, összesített árbevétele 1,5 milliárd dollár felett volt. A vállalat teljes forgalmának 70%-a, azaz 1 milliárd dollár projekt business-ből származik, és ezzel az aránnyal egyedülálló a piaci résztvevők között. A projekt business során a cég teljeskörű megoldásokat - működőképes rendszereket, üzembehelyezett termékeket - szállít.

Az ABB az IoTSP (Internet of Things, Services and People) jegyében több mint egy évtizede dolgozik folyamatirányító rendszerek, kommunikációs megoldások, szenzorok és
szoftverek
kifejlesztésén és tökéletesítésén. A folyamat eredményeképpen, és az ABB technológiai, iparági és digitális szakértelmén alapulva jött létre az ABB Ability,egy integrált iparágfüggetlen
internet
platform és felhő infrastruktúra, amellyel az ipar, a közműágazat és az infrastruktúra területén működő vállalkozások kihasználhatják az ipari adatok elemzésének előnyeit. Az ABB digitális megoldásaival az ügyfelek biztonságosan integrálhatják és összesíthetik az adataikat, kombinálhatják azokat szélesebb ipari ágazati adatokkal, „big data” és prediktív elemzéseket hajthatnak végre, ezzel működésüket optimalizálni, valamint termelékenységüket és rugalmasságukat növelni tudják.

Az ABB Ability jelenleg összesen 180 féle különböző digitális megoldást tartalmaz. Az ABB által értékesített termékek 55 százaléka
szoftver
alapú
, vagy rendelkezik digitális technológiával. Az ABB eddig több mint 70 millió összekapcsolt eszközt, 70 000 vezérlőrendszert, és 6000 vállalati szoftver megoldást telepített.

Az ABB Ability platform megoldásait már nagy számban használják a világ vezető közmű, összeszerelő és szolgáltató vállalatai. Többek között olyan vállalatok tartoznak ügyfelek sorába, mint a Shell Oil, a CenterPoint Energy, a Con Edison, a BASF, a Royal Caribbean, a Cargill, a Volvo és a BMW.

Magyarországon a Paksi Atomerőmű Zrt. használja az ABB által kifejlesztett működési és karbantartási folyamatokat szabályozó Asset Suite szoftvermegoldást, valamint alállomási iránytástechnikai szoftverét (microSCADA) évek óta alkalmazzák a MAVIR Zrt., az ALCOA-Köfém Kft., a BorsodChem Zrt., a Dunaferr Zrt., a nagyobb áramszolgáltatók, valamint a MOL Nyrt. egyes alállomásaiban.

A Richter Gedeon Nyrt. debreceni üzemében teljesen automatizált, integrált és hitelesített termelés- és épületfelügyeleti, egyben környezeti monitoring rendszert épített ki, amelyhez az ABB 800xA technológiáját és nemzetközi tapasztalattal rendelkező mérnökcsapatát választotta. A System 800xA folyamatirányító rendszer teljes körű automatika megoldást biztosít a Richter számára, amely a termelő egységeken kívül magába foglalja a komplett épület- és energetikai felügyeletet is. Az ABB a következő megoldásokat szállította az üzemnek: teljes folyamatirányító rendszer, létesítmény-automatizálás (kazánok/hűtőberendezések és légkezelő egységek), valamint integrált környezetfelügyelő rendszer a GAMP5-nek (helyes gyártási gyakorlat) megfelelően.

Az ABB 800xA folyamatirányító rendszerét használják a Richter dorogi üzemében, a MOL Nyrt. tiszaújvárosi telephelyének Olefin I. üzemében, valamint egy friss megállapodás keretében a KALL Ingredients Kft. tiszapüspöki gyárában a teljes villamosenergia ellátást és gyártási folyamatot is az ABB 800xA folyamatirányító rendszere fogja szabályozni.

Ugyanitt, a KALL Ingredients Kft. tiszapüspöki gyárában az ABB Unigear Digital technológiáját, vagyis szenzortechnológiával és modern védelmekkel ellátott, a legújabb IEC61850-en alapuló kommunikációs protokollt alkalmazó digitális elosztóberendezését alkalmazzák. Az Unigear Digital technológia telepítésére kapott megbízást továbbá az ABB Kft. a Visonta Projekt Kft-től a Visontán épülő izocukorgyár esetében, valamint az E.ON fertőszentmiklósi alállomása esetében is.

A következőkben néhány további gyakorlati példa olvasható az ABB Ability működésére az elektromos gyorstöltés, a távolról irányított robotika és az okos érzékelés területéről:

ABB TOSA

A fejlett és a feltörekvő piacok egyaránt jelentős beruházásokat hajtanak végre a városi e-mobilitás terén a forgalmi torlódások és az ingázásból eredő környezeti hatásokat csökkentésére. A TOSA (Trolleybus Optimistáién Système Alimentation) elnevezésű projekt keretében az ABB hozzájárul a teljesen elektromos hajtású buszok (e-buszok) üzemének optimalizálásához, megteremtve ezzel az emissziómentes városi buszközlekedést. A buszmegállókban kialakított 600 kilowattos töltő 15 másodpercig tölti a jármű fedélzeti akkumulátoraita járműtetőre telepített automatizált csatlakozással. A buszmegállókban történő villámtöltéshez a TOSA rendszer a hagyományos trolbuszoknál jóval kisebb méretű akkumulátorral rendelkezik. A vonal végállomásán már csupán 4-5 percre van szükség ahhoz, hogy az akkumulátorokat teljes kapacitásukig feltöltsék. A technológiát először 2013-ban alkalmazták Genfben, a repteret a kereskedelmi vásárközponttal összekötő útvonalon helyezték üzembe.

 

 

Távoli hozzáférés az ABB robotokhoz

Az ABB minden új robotja kapcsolódik az Ipari Dolgok Internetéhez, így az adatok elemzésének révén sokkal hatékonyabban működtethető. A modern ipari robotokra alapozott rendszereket már nem kell leállítani programozás és optimalizálás céljából. Ezen feladatok ellátására olyan szimulációs és offline programozási eszközök léteznek, amelyek ugyanazt a szoftvert alkalmazzák, mint amelyik a termelésben a robotokat irányítja. Szimulációkkal tanulmányozható, hogy a berendezések hogyan működnének az üzemben, így például még bekövetkezésük előtt megelőzhetik a költséges összeütközéseket. A robotok távoli hozzáféréssel is működtethetők, amely segítségével a felhasználó a távolból reagálhat a teljesítménnyel összefüggő vagy váratlan problémákra, amelyre a robotvezérlő reagál, mintha az ABB szakembere a vezérlőnél ülne.

ABB Ability ™ Smart Sensor

A negyedik Ipari forradalom intelligens gépeket kapcsol össze az elektronikus szenzorok által generált kollektív adatokkal. Ma minden eddiginél pontosabban „látjuk, halljuk és érezzük” az ipari folyamatokat, és ez a teljesítmény optimalizálására irányuló döntésekben hasznosul. Ennek köszönhetően a gépek biztonságosabban, hatékonyabban, kisebb környezetterheléssel, és nem pusztán önmagukban, hanem harmonikusan működő rendszerekbe szervezve működtethetők.

A 2016-os hannoveri vásáron bemutatott ABB Ability Smart Sensor, a vállalat kompakt kialakítású, új érzékelője, amelyet villanymotorokhoz fejlesztett ki. Az ABB Ability Smart Sensor segítségével a felhasználók a kisfeszültségű villanymotorok állapotát okostelefonról vagy dedikált webportálról ellenőrizhetik. Az okostelefon-méretű érzékelő számos gyártó villanymotorjára felszerelhető. Telepítését követően biztosítja az üzemi és a teljesítményadatok mérését és továbbítását. A felhőbe továbbított adatok a feldolgozást követően hasznos információkkal szolgálnak a motor üzemképességéről és teljesítményéről. A megoldás az információkat könnyen érthető formában továbbítja a felhasználóhoz. A megoldásnak köszönhetően olyan előrejelző analitika valósul meg, amely az üzemidő növelése mellett képes csökkenteni az energiafogyasztást is. Az intelligens érzékelő-alapú állapot-monitorozó megoldás az ABB Ability platform része.

Az előzetes egyeztetések alapján a Magyar Olaj- és Gázipari Vállalat, a MOL 2017 októbere folyamán kezdte el tesztelni az ABB által kínált okos érzékelőket. A Dunai Finomítóban és az algyői telephelyen végzett tesztelés eredménye legkésőbb a soron következő ütemezett karbantartás idejére tehető.