Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
sulaki - 2017-10-11

Óriási változások előtt áll az energiaellátás globális rendszere

Világszerte a termelésbe bevont új energiaforrások 90 százaléka már megújuló volt 2016-ban, ráadásul 111 nagyvállalat (köztük a Facebook, a Google, a Diageo vagy a Hewlett Packard) is úgy döntött, hogy 100 százalékban megújuló energiaforrások használatára tér át az évtized végéig. Októberben az EU hat országának szakemberei gyűlnek össze Budapesten, hogy megvitassák az európai energetika jövőjét.

Óriási változások előtt áll az energiaellátás globális rendszere, és bár e folyamat egyelőre kezdeti stádiumban van, már ma látható, hogy az emberiségre hatalmas technológiai kihívások várnak. Costa Rica például 2017 első negyedévében villamosenergia-igényének 99 százalékát megújuló alapú termelésből állította elő, Dánia pedig 2035-re teljes áramigényét megújulókból kívánja fedezni.

A kihívások leginkább politikai alkuk és döntések, illetve a társadalmi, valamint környezeti hatások negatív és pozitív következményei csak tudományos párbeszéd mentén oldhatók fel. Magyarország is vezető szerepet tölthet be az olyan eszközök kifejlesztésében, amelyek lehetővé teszik a hatékonyabb energiatárolást, illetve az energia optimálisabb térbeli és időbeli elosztását.

A fenntartható energiagazdálkodásról és -tárolásról szóló régiós párbeszéd elindítása érdekében rendez nemzetközi konferenciát az Antall József Tudásközpont. Október 26-án, immár negyedik alkalommal kerül sor a SUSCO BUDAPEST fenntartható fejlődés konferenciára a magyar fővárosban, idén „Globális Energiatérkép: Meddig fenntartható az energiaellátásunk?” címmel.

A SUSCO Budapest 2017 két panelbeszélgetésén, az Európai Unió hat országának (Németország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Dánia, Magyarország) 12 előadója –geopolitikai szakértők, klímakutatók és jogi szakértők – vitatják meg és térképezik fel Európa és a világ energetikai jövőjét a globális energiabiztonság, a megújuló energia terjedése, illetve az energiaellátást támogató legkorszerűbb technológiai és menedzsmentmegoldások mentén.

A konferenciát a SUSCO Budapest 2017 Energy Workshop előzi meg, ahol egyetemi hallgatók és szakértők a virtuális térben keresik majd közösen a fenntarthatóság lehetséges irányait, illetve a válaszokat az energiagazdálkodás aktuális kérdéseire a Be-novative kreatív programja segítségével.

A rendezvénnyel párhuzamosan rendezik meg az Európai Unió H2020 projektjéből finanszírozott EUCalc projekt, zártkörű, angol nyelvű workshopját, amelyen nemzetközi szakértők egyeztetnek a European Calculator modell Global Calculator koncepción alapuló megoldásairól. A modell célja, egy, mindenki által elérhető eszköz kifejlesztése, amelynek segítségével mérhetővé válik a különböző energetikai forgatókönyvek üvegházhatásúgáz-kibocsátásra gyakorolt hatása.

A SUSCO Budapest 2017 a Konrad-Adenauer-Stiftung főtámogatásával valósul meg. A konferencia angol nyelvű, de tolmácsolás biztosított.

 

További információ: https://www.facebook.com/suscobudapest/

 

#suscobudapest #theglobalenergylandscape