Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-10-03

Második fázisához érkezett a GB & Partners Alapkezelő által menedzselt EPS Global Zrt. távol-keleti projektje, amely az EXIM Exportösztönző Tőkealap finanszírozásával jött létre

Többségi tulajdont szerzett a
GB
& Partners közreműködésével a magyar fél abban a kínai projekttársaságban, amely 10 ezer „okos parkolóhelyet” épít és üzemeltet 20 évig a Jiangsu tartománybeli Yangzhong városban. Az EPS Global Zrt. partnerével, a ZTE kínai telekommunikációs vállalat közlekedéstechnológiai leányvállalatával a keleti nyitás politikájának emblematikus együttműködését bővítette a Magyar Export napján további 90.000 parkolóhelyről szóló megállapodással.


 

A rohamosan fejlődő motorizáció és az ipari urbanizáció komplex kihívások elé állítják az egyre nagyobb lélekszámú kínai városokat. A közösségi közlekedés fejlesztése mellett a gépjárműpark irányítása és a parkolási helyzet tartós megoldása egyre kiemelkedőbb jelentőségű feladat az 1,3 milliárd lelket számláló nemzet számára. Ezt a helyzetet ismerte fel a budapesti székhelyű parkolási specialista cég, amelynek ZTE EPS Smart Parking Company Limited vegyesvállalata intenzív piac-előkészítés után 2016 márciusában 20 éves koncessziós jogot nyert el a Jiangsu tartománybeli Yangzhong városban.

A projekt megvalósításához jelentős saját tőkére volt szüksége a magyar anyavállalatnak, amit a GB & Partners 1,5 milliárd forinttal finanszírozott az általa kezelt EXIM Exportösztönző Tőkealapból.  Az alapkezelő a tőkeinjekció mellett kiemelkedő menedzsmenttudással támogatja a projektet, amelynek első fázisa túljutott a kivitelezésen és a rendszerintegráción. Jelenleg a használatba-vételi eljárás és a rendszer próbaüzeme zajlik, amely hamarosan lezárul és elindul Kína első PPP smart parking projektje.

 

A gyorsan fejlődő város teljes területét lefedő projekt keretében a ZTE EPS kiépítette azt az új parkolási infrastruktúrát, amely a speciális szoftveren és szerverparkon túl, egy modern irányítóteremből és intelligens jelző- és érzékelő rendszerből áll.

 

A magyar technológia sikere és a menedzsment tudás eredményeképpen további 90.000 okos parkolóhely kialakításáról írt alá megállapodást Deng Hua úr a ZTE ITS elnöke Törő Csabával, a GB & Partners Alapkezelő által delegált képviselővel, az EPS többségi tulajdonosának ügyvezetőjével a Magyar Export Napján. A konzorcium négy kínai városi önkormányzattal előrehaladott tárgyalásokat folytat, így hamarosan várható a következő koncessziós megállapodások megkötése, melyhez a felek további 20 millió euró finanszírozásban állapodtak meg.

 

Technológiai háttér: A Jiangsu tartománybeli Yangzhong városban található parkolóhelyek a föld mágneses mezejét érzékelő és jelző szenzorokkal kerültek felszerelésre, így a rendszer mindig tudja és jelzi, mely parkolóhely foglalt és melyik szabad. A ZTE EPS mobil applikációjának térképes felületén és a városban elhelyezett 39
LED
technológiával működő intelligens forgalomirányító táblán az autóvezetőket a rendszer a szabad parkolóhelyekhez irányítja. Az EPS szoftverrendszerébe integrálását a két legnagyobb felhasználó számmal rendelkező kínai mobil applikációt, a 650 millió felhasználó által használt WeChat-et és a szintén rendkívül népszerű Alipay-t. A ZTE EPS a Yangzhong-i parkolási rendszerbe kötött 25 darab jelentős városi parkolási létesítményt (pl. két kórház, bevásárlóközpontok, önkormányzati ügyfélszolgálatok), így az autóvezetők egy felületen (mobil applikáción) minden parkolási adathoz hozzáférnek és ezen keresztül intézhetik parkolási ügyeiket is (pl. parkolási díj fizetését).