Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
sulaki - 2017-07-25

Ezen sírni fog a nevetéstől! 

Az FIA Rally Világbajnokságba 17 év után idén visszatérő, rendkívüli motorsport hagyományokkal rendelkező Toyota ezen a hétvégén a gyártó rally csapatának otthonában, Finnországban, a Finn Rallyn méreti meg magát. Ennek alkalmából a csapat úgy döntött, olyan vicces videókkal mutatkozik be a szélesebb közönségnek, amilyeneket talán még senki nem látott a Rally Világbajnokság 44 éves történetében. Figyelem, a videók akkor is nagyot ütnek, ha valakinek fogalma sincs a rally világáról!

 

A rallyt a hozzáértők az embert és gépet egyaránt leginkább próbára tevő, legkeményebb autósportnak tartják, nem véletlenül. Ki mondta ugyanakkor, hogy a kemény fiúk nem mókázhatnak néha?

A legtöbb motorsporthoz hasonlóan a rivaldafény nagy része a rallyban is a pilótákat, esetleg navigátoraikat éri. Talán éppen ezért döntött úgy a Toyota, hogy az autógyártó rally csapata számára otthoni pályának számító Finn Rally előtt kicsit bepillantást enged a kulisszák mögé, és hihetetlenül vicces videók segítségével bemutatja azokat a csapattagokat, akik a háttérben dolgoznak az idei nagy visszatérő japán gyártó sikerein.

A négy kisfilmet elnézve az embernek az az érzése támad, mintha legalábbis Guy Ritchie rendezte volna őket ’A Ravasz az Agy a két füstölgő puskacső, vagy épp a Blöff forgatásának szünetében, egy azonban mindenképp kiderül belőlük, az angolokhoz hasonlóan a finnektől sem áll távol az abszurd humor.

Az első videóban Tom Lindell, a csapat vezető szerelője mesél az egyensúly fontosságáról:

https://www.youtube.com/watch?v=koGZ6J2lkP0

 

A második kisfilmben, Jaromo Lethinen sportigazgató a navigáció nehézségeibe avat be:

https://www.youtube.com/watch?v=Bz4itgEb324

 

A harmadik filmben a csapatfőnök, Tommi Mäkinen (aki a kilencvenes évek végén pilótaként négy egymást követő évben hozta el a világbajnoki címet) áradozik az az ugratás szépségeiről:

https://www.youtube.com/watch?v=a0HXcjzrBAk&feature=youtu.be

A negyedik, talán legviccesebb videóban a pedig csapat mutatkozik be:

https://www.youtube.com/watch?v=uOOkOKB90bU&feature=youtu.be

 

A Rally Világbajnokság 2017-es futamain magát az idén megújult Toyota Yarisra épülő versenygéppel megmérető, az utcai spotautók szerelmeseit pedig hamarosan a Yaris nagyteljesítményű változatával megszólító Toyota egyébiránt 17 év kihagyás után meglepően jól debütáló évében, azzal pedig mindenki egyetért, hogy ezen a hétvégén a finn pályákon a nyolc futam után a pilóták és a konstruktőrök versenyében egyaránt harmadik helyen álló csapattól ismét kiváló eredmények várhatóak.

Az idei bajnokság kilencedik fordulója, a Finn Rally 23 szakaszból áll, és a versenytáv összesen 315,63 km. A Toyota GAZOO Racing WRC csapatának vezető pilótája, Latvala, a versenysorozat leggyorsabb szakaszait kínáló Finn Rallyn korábban már három alkalommal diadalmaskodott, és gőzerővel készül az újabb győzelemre. Ha sikerrel jár, azzal megismételné a csapatfőnök, Tommi Mäkinen bravúrját, aki annak idején a hazai pályán négy győzelmet zsebelt be. Mindebben a Toyota Yaris WRC kiváló motorja és aerodinamikája épp úgy a segítségére lesz, mint a tény, hogy Finnország a csapat ’spirituális’ otthona is. Készen áll ugyanakkor a megmérettetésre a Toyota másik két finn pilótája és versenygépeik is.

 

Az egyéni bajnokságban harmadik helyen álló Latvala magabiztosan vág neki a futamnak, bár kemény négy napra számít. „Monte-Carlóhoz hasonlóan Finnország is az a rally-helyszín, ahol mindenki győzni akar – és ez a finnekre különösen igaz.” – véli a finn eséyes. „Nagy rajtam a nyomás, hogy jól szerepeljek, de ez a nyomás most kifejezetten ösztönző. Nem is kérdés, mi a célom: a győzelem.”

 

A Finn Rally híres az itteni sima, murvás utakról és a nagy bukkanókról. A tavalyi futam volt a WRC történetének eddigi leggyorsabb rallyja, és minden idők tíz leggyorsabb WRC-futamából kilenc Finnországban zajlott. Ám a négy héttel ezelőtti Lengyel Rallyn elért három szakaszgyőzelmével Latvala már bebizonyította, milyen tempóra képes a Toyota Yaris WRC a murvás utakon. A finnországi központtal működő Toyota GAZOO Racing World Rally Team színeiben Esapekka Lappi és Juho Hänninen is rajthoz áll majd.

Lappi, aki hazájában most először versenyez a WRC csúcskategóriájában, rámutatott a Yaris WRC erősségeire: „Az autónk nagyon jól passzol a finn utakhoz, és ez ugyanúgy igaz az aerodinamikára, mint az (1,6 literes, turbótöltésű) motorra.” – fogalmaz a finn versenyző.

 

Hänninen szerint a rally első szakaszában nem lesz más választása, mint hogy kemény tempót diktáljon: „Annyira gyors az iram, hogy az embernek nincs ideje fokozatosan növelni a sebességét; már az első kanyartól kezdve nagyon ott kell lenni.” – avat be a finn pilóta.

 

A Toyota és a motorsport

2017-ben volt a 60. évfordulója annak, hogy a Toyota először (és a legelső japán autógyárként) benevezett egy nemzetközi motorsport-rendezvényre, az 1957-es Round Australia Trialra. A Toyota jelenleg a FIA által rendezett Rally Világbajnokságon és Hosszútávú Világbajnokságon versenyez (ez utóbbinak része a híres Le Mans 24 órás futam is), valamint a hihetetlenül kemény Dakar Rallyn is rajthoz áll.