Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
react - 2017-07-24

Tíz napon át Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében tanácskoznak a világ legnagyobb szabványügyi testületeinek szakértői, hogy megalkossák a legújabb ember-központú robotikai szabványokat.

Az
ISO
(International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a
TC
299 Robotics (robotika) bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán. Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szerviz robotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok, az otthon ápolási robotok, a rehabilitációs és a sebészeti robotok. Ez utóbbi két területen már az utolsó simításokat végzik a szakemberek az új dokumentumokon, és még idén megjelenhetnek a vadonatúj biztonságtechnikai szabványok.

 

A szerviz robotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívó robotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké és a személyi asszisztens robotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor a robotok alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitás meghatározó szabványoknak. A nemzetközi robotikai szabványosítás egy bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. A nemzetközi munkacsoport találkozók kitűnő lehetőséget biztosítanak a kapcsolatteremtésre az adott terület legnagyobb szakértőivel, valamit betekintést nyújtanak az eljövendő szabványokba. Magyarország évek óta aktívan részt vesz ezekben a munkabizottságokban, ahol a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT, http://mszt.hu) hivatalosan is tag.

 

Az ISO/IEC robotikai ülést az Egyetemi Kutató, Innovációs és Szolgáltató Központ (EKIK, http://ekik.uni-obuda.hu/) bonyolítja le, amelynek egyik kiemelkedő egysége a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK, http://irob.uni-obuda.hu/). A rendezvényen 17 ország közel száz akkreditált szakértője vesz részt. A hagyományt követve az esemény utolsó napján, 2017. július 28-án megrendezésre kerül egy Orvosi Robotikai Workshop az Óbudai Egyetem központi épületében. Itt a meghívott előadók számolnak be a jelenlegi fejlesztésekről és a közelgő tudományos eredményekről a sebészeti és a rehabilitációs robotika területén, és amelyen minden érdeklődő részt vehet. Egy ilyen kiemelt nemzetközi esemény azért is fontos, mert megteremti a lehetőséget a helyi vállalkozások, kutatócsoportok számára az ISO/IEC képviselőivel való interakcióra. A rendezvényt az osztrák ACMIT kutatóközpont (Austrian Center for Medical Innovation and Technology, www.acmit.at) és az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzat támogatják.