Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2017-03-23

Az önvezető technológiák forradalmasítják az autózás jövőjét, nagyobb biztonságot, kényelmet és vezetési élményt ígérve mindenkinek

Alig néhány héttel fejlett önvezető technológiájának európai közutakon való bemutatását követően a Nissan tegnap a CeBIT-en, Európa legnagyobb digitális szakkiállításán is debütál, és betekintést nyújt az autózás jövőjének forradalmasítását célzó innovációiba.

 

A Nissan CeBIT-en felépített standjának középpontjában is egy önvezetéssel kapcsolatos új technológia, az úgynevezett SAM (Seamless Autonomous Mobility) rendszer áll, melyet már az idei CES kiállításon is bemutattak.

 

A NASA technológiája alapján fejlesztett SAM rendszer emberi támogatást ad a járműbe integrált mesterséges intelligenciának (MI), hogy segítse a váratlan helyzetekben, például közúti balesetek, útépítések vagy egyéb akadályok észlelése esetén hozott döntéseket. A SAM lehetővé teszi, hogy az önvezető autó eldöntse, meg tudja-e oldani az adott helyzetet önállóan, vagy emberi segítségre van szüksége. Az önvezető technológia jövőbeni teljeskörű elterjedésének alapvető feltétele, hogy az autók tudják, hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket.

 

A Nissan standja a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) japán pavilonjában található. A pavilonban több mint 100 cég és szervezet mutatja be egyedien japán találmányait és technológiai újításait.

 

Ponz Pandikuthira, a Nissan Europe terméktervezésért felelős alelnöke elmondta: „Az önvezető technológiák forradalmasítják az autózás jövőjét, nagyobb biztonságot, kényelmet és vezetési élményt ígérve mindenkinek. Ezen rendszerek garantálják majd a közúti balesetek számának drasztikus csökkenését, ami kulcsfontosságú része a Nissan Intelligens Mobilitás jövőképének is, mellyel a zéró emissziós, halálos balesetek nélküli jövőt céloztuk meg.”

 

A Nissan CeBIT-en való bemutatkozására egy a vállalat számára kiemelkedően fontos mérföldkő után került sor, ugyanis a Nissan önvezető technológiájának első európai demonstrációja idén februárban zajlott le. Több mint százan, köztük újságírók, köztisztviselők és iparági szereplők lehettek közvetlen részesei a Nissan fejlett önvezető technológiájának valódi körülmények között történő tesztelésében London utcáin a világ legkeresettebb elektromos autójának számító Nissan LEAF-ben.

 

A Nissan emellett megerősítette, hogy elérhetővé teszi innovatív ProPILOT önvezető technológiájának első hullámát a 2017-es pénzügyi évben megjelenő új Nissan Qashqai-ban, valamint a Nissan LEAF hamarosan érkező második generációjában is. Ez a technológia sávváltás nélküli önálló közlekedésre képes az autópályán, és már elérhető a Japánban tavaly bemutatott Nissan Serena modellben.

 

A 2020-ig tartó időszakban a Nissan önvezető technológiái egyre nagyobb önállóságra lesznek képesek, míg végül megbirkóznak majd a városi kereszteződések kihívásaival is.  A biztonságosabb és egyben élvezetesebb közlekedést ígérő önvezető technológiák szerves részét képezik a Nissan „Intelligens Mobilitás” jövőképének. Ez a jövőkép fogja össze a vállalatnak az autóhasználattal, az alkalmazott hajtásrendszerekkel, valamint az autók társadalmi integrációjával kapcsolatos fejlesztési terveit.