Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sulaki - 2017-02-22

Már nyilvános a teljes program, idén először a közönség is szavazhat

 

Február 26-án, vasárnap Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét elnyert filmjével nyílik a 3. Magyar Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Február 27. és március 5. között az ország 11 városában kedvezményes jegyárakkal várja a nézőket a filmes mustra. Mától nyilvános a teljes program, a jegyek elővételben már megvásárolhatóak, idén először a közönség is szavazhat! A Magyar Filmhetet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezi meg.

 

Idén a 2017-es Magyar Filmdíjra jelölt filmek közül a közönség is kiválaszthatja a kedvencét. A legtöbb szavazatot elért alkotás kapja a Közönségdíjat a Magyar Filmdíj díjátadó ünnepségén. A szavazáshoz e-mailes regisztráció szükséges, egy IP-címről egy szavazat adható le, 2017. március 3-áig. A szavazók között 50 db páros belépőt sorsolunk a március 5-ei Magyar Filmdíj díjátadó ünnepségére a Vígszínházba.

 

A Magyar Filmhétre a 2016. január 1.–.december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV–játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek majd a Magyar Filmhéten. A Filmdíjakra jelölt filmeken kívül a Filmhéten bemutatják az alábbi öt dokumentumfilmet (Asszonyok lázadása - rendező: Kovács István, Pásztorének - rendező: Sáfrány József, Négy évszak a magyar pusztán - rendező: Sáfrány József, Csendes gyarmatosítók - rendező: Mosonyi Szabolcs és A gondolkodás művészete - rendező: Szirmai Márton) valamint egy válogatást a Filmarchívum restaurált, digitalizált filmjeiből.

 

A filmes mustrán a közönség több film alkotójával is találkozhat majd, megemlékeznek továbbá a 100 éve született Fábri Zoltánról is. A háromszoros Kossuth-díjas rendezőtől az 1968-ban készült A Pál utcai fiúk és Az ötödik pecsét című klasszikusokat vetítik. A www.filmhet.hu oldalon mától nyilvános a teljes program, a jegyek elővételben már megvásárolhatóak, Budapesten kedvezményes 800 Ft-os áron, a vidéki mozik pedig egyedi jegyáron kínálják a filmeket.

 

A hazai mozik 2016-ban tíz egészestés Filmalap támogatással készült alkotást mutattak be. A filmek létrejöttét – a fejlesztést és a gyártást is beleértve – összesen 3,1 milliárd forinttal támogatta a Filmalap. 2016. január 1. és 2017. január 10. között az NMHH Médiatanácsa 145 film elkészítéséhez nyújtott összesen 1,6 milliárd forint támogatást. 2016-ban az általuk támogatott filmeknek összesen 268 fesztiválszereplése volt, a filmek összesen 76 díjat gyűjtöttek be. Legutóbb Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje kapott Oscar-jelölést.

 




 

Nézz magyar filmet!

 




 

http://filmhet.huhttps://www.facebook.com/magyarfilmhet