Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2017-02-22

Tavaly szektorszinten is rekordot döntött a pénztár az egyéni befizetések tekintetében

Az előző évhez képest mintegy 7,2 százalékkal többet, több mint egymilliárd forintot költöttek fogorvosi szolgáltatásokra 2016-ban az OTP Egészségpénztár tagjai – derült ki a pénztár tavalyi eredményeiből. A tagoknak volt miből költeni, hiszen rekord összegű, több mint 4,1 milliárd forintnyi egyéni, és 6,3 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett tavaly a hazai piac legnagyobb szereplőjéhez.

Az OTP Egészségpénztárnál a tagok több mint 27 százalékkal növelték az egyéni befizetéseiket egy év alatt (ÖPOSZ átlag 16 százalék). Az OTP Egészségpénztár költési adataiból látszik, hogy a tagok főként gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre és fogászati szolgáltatásokra fordítják juttatásaikat, utóbbira fordított kiadások növekedtek 2015-höz képest a legnagyobb mértékben.
Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója szerint az egészségügyi öngondoskodás nem csak a lakosságnak, de a hazai vállalatoknak is elemi érdeke:

A tavalyi évben mind a munkáltatói, mind a munkavállalói befizetések összege nőtt a pénztárunknál. Tapasztalataink szerint a vállalatoknak kulcsfontosságú, hogy a munkavállalók kipihentek és egészségesek legyenek, hiszen így lesznek hatékonyak és lojálisak a munkaadójukhoz. Az idei cafeteria szabályváltozások miatt arra számítunk, hogy sokan kérik a pénztári hozzájárulások helyett készpénzben a béren kívüli juttatásukat. Bízunk benne, hogy ezeket az összegeket is tudatosan fordítják majd egészségügyi öngondoskodásra a tagjaink, hiszen egyéni befizetés lévén ezekre is igénybe tudják venni a 20 százalékos adó-visszatérítést.”

A tavalyi eredményekből látszik, hogy a tagok egyre tudatosabban használják ki a 20 százalékos adó-visszatérítést az egyéni befizetéseik után; az év utolsó hónapjában igyekeztek maximalizálni ezt a kedvezményt, ekkor érkezett az éves összeg mintegy 24 százaléka. A tudatosan kezelt egészségpénztári megtakarításoknak köszönhetően az adóbevallás elkészítésekor több mint 828 millió forintnyi adó-visszatérítésre lesznek jogosultak az OTP Egészségpénztár tagjai a 2016-os befizetéseik után. Ennek érvényesítéséhez a tagoknak nem kell mást tenni, mint jelölni az adóbevallásban, hogy szeretnénk, ha visszautalnák pénztári számlájukra az év elején pénztáruktól kapott igazolásban található összeget.