Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2016-10-17

A járműipar körül soha nem látott módon gyors és drasztikus változások mennek végbe

A Toyota és Suzuki bejelentette, hogy megvizsgálják a potenciális együttműködés lehetőségeit a környezetvédelmi, biztonsági és információ-technológiai területeken. A járműipar körül soha nem látott módon gyors és drasztikus változások mennek végbe. Mint ilyennek, az iparágnak muszáj lépéseket tennie nem csak a hagyományos autóipari K+F területén, hanem olyan fejlett technológiák esetében is, mint a környezet, a biztonság és az IT. Mivel a K+F tevékenységet különálló vállalatok vezetik, ezért egyre fontosabb lesz a többi vállalattal való együttműködés pl. az infrastruktúrafejlesztés, vagy az új iparági szabványok létrehozása során.

 

A Suzuki eddig elsősorban a kisautókra összpontosított és következetesen finomította technológiáját azért, hogy versenyképes árú autókat fejlesszen, a haladó és jövőbemutató technológiák kutatásának területén a vállalat előtt ugyanakkor még fejlődési lehetőségek állnak. A Toyota mindeközben élen jár környezetvédelem, a biztonság és az IT területén végzett fejlesztések tekintetében, a szabványosítás és a más cégekkel történő kooperáció terén azonban még értékes tapasztalatokat szerezhet. A Toyota és a Suzuki ezekre alapozva elkezdte kiaknázni az együttműködésben rejlő lehetőségeket, és hisznek benne, hogy ez mindkét cégnek megoldást jelenthet a saját kihívásaira. Ez az egyeztetés azon az előfeltételen alapszik, hogy a két vállalat továbbra is független és egymás, valamint minden más cég tisztességes versenytársa marad. A Toyota és a Suzuki nyitott lesz más vállalatokkal történő együttműködésre is az iparági szabványosítás terén.

 

A Toyota az iparág vezető vállalata és a legmegbízhatóbb cég, ami aktívan dolgozik számos fejlesztésen és a jövő technológiáin. Meg vagyok róla győződve, hogy cégünk képes hasznos és eredményes tárgyalásokat kezdeményezni a Toyotával a partnerségről szóló elképzelések megvitatása érdekében. Ennek lehetőségéről először a Toyota tiszteletbeli elnökével, Shoichiro Toyodával beszéltem, és nagy örömömre Akio Toyoda elnök úr is érdeklődést mutatott az ötlet iránt. Folytatjuk a tárgyalásokat a Suzuki jövője érdekében.” – fogalmaz Osamu Suzuki, a Suzuki elnöke.

Ahogy a járműipart körülvevő környezet drasztikusan változik, úgy van szükségünk a válaszadás képességének fejlesztésére a siker érdekében. Amellett, hogy minden vállalat önállóan végzi K+F tevékenységét kiemelt jelentősége van a hasonló célokat megfogalmazó partnerekkel való együttműködésnek. Mi mindig nyitottak vagyunk az új partnerekkel való együttműködés lehetőségére, ami hozzájárul a valaha volt legjobb autók készítéséhez és az egész autóipar fejlesztéséhez.” teszi hozzáAkio Toyoda, a Toyota elnöke.

 

A technikai verseny, ahogy az informatikában és egyéb kapcsolódó területeken, sosem látott sebességű, és drasztikus változásokkal jár. Kiemelt fontosságú számunkra, hogy kordában tartsuk környezetterhelésünket és energiafelhasználásunkat, csakúgy, mint hogy megerősítsük azon szándékunkat, hogy tovább növeljük vásárlóink baleseti és vagyonbiztonságát. Kívánatos, hogy folytassuk K+F tevékenységünket az olyan jövőbemutató, előre haladó technológiák terén, mint az önvezető autók. Azonban ezeken a területeken is korlátozottak a K+F lehetőségek, amit egy-egy vállalat el tud végezni. Az erőforrásaink hatékony felhasználásra is nagy figyelmet kell fordítanunk, továbbá tudatosítanunk kell, hogy a más vállalatokkal való együttműködés jelentősége növekszik az infrastruktúra használatában és az iparági szabványok megalkotása terén is.” – fejti ki Akio Toyoda.

 

A Toyota eddig nem volt igazán erős az együttműködések és szövetségek területén. Tradicionálisan a Toyota mindent saját erőből oldott meg, állított elő, azonban a minket körülvevő világ radikális változásai cégünket is arra ösztönözik, hogy változzunk. Ez az a kihívás, amivel a Toyotának mostantól meg kell küzdenie. Mi a Toyotánál a szebb jövő érdekében dolgozunk, kezdeményezéseinken keresztül segítjük előmozdítani a hidrogén alapú társadalmat, ahogy a K+F tevékenységgel a mesterséges intelligencia és a robotika területén. Ezek a területek azok, ahol mi is együttműködünk más vállalatokkal a K+F-ben. Ugyan még csak félúton járunk, hiszem, hogy mindannyiunkat előre viszi, ha megértjük a partnerség fontosságát a szabványosítás területén.” – mutat rá Toyoda.

 

Kaptunk egy felvetést a Suzkitól az együttműködés lehetőségét illetően a jövő technológiái, pl. az IT területén. Őszinte javaslatot tettek, és megérve azt, hogy a Toyota milyen kihívásokkal áll szemben, ahogy azt korábban én is jeleztem, azt gondoltuk, a két vállalat közötti szoros kapcsolattal lehetőség nyílik az üzleti együttműködésre is, segítve megfelelni a kor kihívásainak. Eltökéltek vagyunk, hogy közösen aknázzuk ki a lehetőségeinket. Mi mindig nyitottak vagyunk az olyan új együttműködési lehetőségek előtt, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy jobbnál jobb autókat készítsünk és folyamatosan fejlesszük az iparágat. A Toyota egyik leányvállalata a Daihatsu. Ez a márka jelenti a feltörekvő piacokra szánt kis- és kompakt autóink központját. Ennek az alapján folytatjuk a megbeszéléseket a partnerségi lehetőségekről a Suzukival, miközben figyelembe vesszük a vonatkozó szabályokat. Végezetül egy aktuális gondolat, amiért most itt állunk Osamu Suzuki elnök úrral. Ő egy nagyszerű vezető, aki régi és megbecsült szereplő az iparágban. Továbbá, a Suzuki és a Toyota cégek is Enshu környékéről származnak és hasonló megalapításuk története is. Ezért ez a jövőbeni együttműködés számomra érzelmi kérdés is. Őszintén remélem, hogy lehetséges együttműködésünk segíteni fogja az egész autóipar jövőbe mutató útjának építését.” – foglalja össze a világ vezető autógyártója, a Toyota elnöke.