Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
Sulaki - 2016-09-29

A két cég együttműködése a Microsoft Azure intelligens felhőplatformját használó autók újgenerációs hálózati szolgáltatásainak kifejlesztésére irányul

Globális, több évre szóló partnerségi megállapodást írt alá a Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség és a Microsoft azzal a céllal, hogy világszerte közösen mozdítsák elő az úgynevezett hálózatba kapcsolt vezetés újgenerációs technológiáit.

               

A két cég együttműködése a Microsoft Azure intelligens felhőplatformját használó autók újgenerációs hálózati szolgáltatásainak kifejlesztésére irányul. Az újfajta szolgáltatások – például a fejlettebb navigáció, a prediktív karbantartási és egyéb járműtechnikai szolgáltatások, a működési paraméterek távoli monitorozásának lehetősége, a különböző mobiltelefon-alapú szolgáltatások és távoli rendszerfrissítések – jelentős előrelépést hozhatnak az ügyfélélmény további javításában.

 

Autóink egyre nagyobb mértékben összekapcsoltak, egyre intelligensebbek és egyre személyesebbek” – mondta el Ogi Redzic, a Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség kapcsolt járműtechnológiákért és közlekedési szolgáltatásokért felelős alelnöke. „A Microsofttal kötött partnerségi megállapodásra támaszkodva felgyorsíthatjuk azon technológiai forgatókönyvek megvalósítását, melyekre már jelenleg is érzékelhető az igény, illetve azokét, melyeket vásárlóink még maguk sem tudtak elképzelni. Célunk, hogy egy egységes platformon keresztül a hálózatba kapcsolt közlekedési technológiák globális szolgáltatóivá váljunk mindenki számára.”

 

A Renault–Nissan Alliance vállalatszövetség megfizethető, tömeggyártású, mindennapi autókon mutatja be az önvezetést, illetve hálózatba kapcsolt működést célzó technológiai újításait. A vállalatszövetség célja, hogy 2020-ig legalább 10 olyan önvezetésre alkalmas modellel lépjen piacra, melyekben már működnek azok az újonnan kifejlesztett kapcsolódási szolgáltatások amelyek az önvezetés miatt felszabaduló szabadidő eltöltését szolgálják.

 

A Renault–Nissan vállalatszövetség folyamatosan jelentkezik majd azokkal az új fejlesztésű szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal, melyek megkönnyítik a kapcsolódást a munkához, szórakozáshoz vagy közösségi kapcsolatok fenntartáshoz használt hálózatokhoz. A szövetség olyan járműcentrikus szolgáltatásokat is kidolgoz, melyek leegyszerűsítik és közvetlenebbé teszik az autó használatát, egyebek mellett könnyen elérhető használati adatokkal, távoli eléréssel, távdiagnosztikával és jól tervezhető preventív karbantartásokkal.

 

A Microsoft Azure kipróbált, biztonságos és korlátlanul skálázható globális felhőplatformjára építve a Renault–Nissan szövetség világszerte zavartalanul biztosíthatja szolgáltatásait széles ügyfélköre számára.

 

A Renault és a Nissan választása elsősorban a vállalati igényekhez mért biztonság, illetve a Microsoft megfelelőségi szabályok iránti szigorú elkötelezettsége miatt esett az Azure platformra. Az Azure mindezek mellett többféle operációs rendszert, programozási nyelvet és eszközrendszert támogat, így rugalmasságot és egy egységes platform kialakításának lehetőségét nyújtja a Renault–Nissan vállalatszövetség számára annak érdekében, hogy az érintett szolgáltatások mindkét márka számára használhatók legyenek.

 

A hálózatba kapcsolt autózás ugyan még gyerekcipőben jár, de hiszünk abban, hogy olyan potenciált rejt, mely drámai változásokat hozhat az iparágban. A partnerség felgyorsíthatja a Renault–Nissan szövetség mobil- és felhőalapú szolgáltatások fejlesztésére irányuló stratégiájának megvalósítását, és egészen új élményeket ígér a két márka vásárlói számára.” – mondta el Jean-Philippe Courtois, a Microsoft kereskedelemért, illetve marketingért és működésért felelős alelnöke és elnöke. „A Renault–Nissan szövetség kiváló partner lehet, hiszen globális jelenlétének és sokrétű márkakínálatának köszönhetően széles tömegek számára teheti elérhetővé az újfajta mobil- és digitális alapú élményeket. Együtműködésünk újrafogalmazza majd a hálózatba kapcsolt autókra vonatkozó elvárásokat.”

 

Középpontban az újgenerációs technológiák

 

A vállalati szintű együttműködés a várakozások szerint felgyorsítja majd azon kategóriaelső információs, szórakoztató, illetve helymeghatározáson alapuló szolgáltatások fejlesztését, melyek az alábbi lehetőségeket kínálják:

 

Személyre szabott, elmenthető és zárolható beállítások Az autótulajdonosok úgy választhatják majd ki saját személyes beállításaikat, hogy ezeket könnyedén átküldhetik egy másik autóba, de akár zárolhatják is a beállításokat és a továbbítás lehetőségét is. A vezetőcentrikus kialakítás élményének fokozásával a vezetés személyesebbé válik, és egyéni preferenciákhoz igazodó, adaptív útvonaljavaslatokat vagy egyéb fejlett navigációs szolgáltatásokat is lehetővé tesz.

 

Produktivitás A Microsoft segítségével a Renault és a Nissan az autót is a hasznos munkavégzés lehetséges színterévé teszi, zökkenőmentesen integrálva a munka és a mindennapi élet digitális eszközeit a napi ingázáshoz használt autóba is. 

 

Távoli rendszerfrissítések lehetősége Az autótulajdonosok vezeték nélküli kapcsolaton keresztül frissíthetik – egyebek mellett – az autók önvezető vagy balesetmegelőző rendszereit.

 

Személyes kapcsolattartás megkönnyítése Az autótulajdonosok ezek segítségével könnyedén kapcsolatot teremthetnek, illetve kommunikálhatnak ismerőseikkel, vagy figyelmeztethetik őket a megbeszéltek esetleges változásaira. Emellett egyetlen érintéssel, a vezetőülés kényelméből lehet majd automatikus út- vagy parkolódíjfizetéseket indítani.

 

Autó távoli nyomonkövetése Az autótulajdonosok okostelefonon vagy számítógéppel folyamatosan követhetik majd, merre jár autójuk. Az autó kölcsönadása esetén a felügyelet a kulcsok átadása nélkül is átruházható. Az autót ez esetben egy mobil alkalmazás segítségével találhatják meg, ezen keresztül indítható a távoli töltés vagy az akkumulátorok előmelegítése, illetve nyitható és zárható vele az autó.

 

Járművédelem Az ellopott autó pontos helyét egy nyomkövető program segítségével lehet meghatározni, ami emellett az autó blokkolásáról is gondoskodik a legközelebbi alkalmas időpontban. A „geofencing” technológiával emellett egyfajta láthatatlan kerítés húzható az autó útvonala köré, ami ezután jelzéseket küld, ha az autó eltérne az előre meghatározott útvonaltól, vagy elhagyná az így kijelölt területet. 

 

Jobb tulajdonosi élmények A hálózatba kapcsoltsággal fejlett járműdiagnosztikai szolgáltatások is elérhetővé válnak, az autógyártók pedig újabb egyedi szolgáltatásokat kínálhatnak majd vásárlóiknak. Az autóhasználati adatok összegyűjtése emellett tovább bővíti majd a gyártómérnökök rendelkezésére álló információk körét, és ezen keresztül hozzájárulhat a gyártási minőség további javulásához.