Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2016-09-20

Praktikus tippek a Schneider Electrictől a hatékony épületmenedzsmenthez

Az őszt sokan az elmúlás, a lezárás időszakának tartják, pedig számos dolog épp ekkorra érik be a természetben, és ekkor kapnak új erőre az üzleti vállalkozások is. Szeptemberrel kezdetét veszi a szüreti időszak, ilyenkor a gyümölcsöskertekben a duzzadó termésektől roskadozó fákat nézve sokszor már-már reménytelen vállalkozásnak tűnhet begyűjteni minden értékes példányt.

 

A rendelkezésünkre álló adatok maximális kiaknázása gyakran jelenthet hasonló kihívást. A létesítményüzemeltetők feladata, hogy a modern épületek által „létrehozott” adatokat hasznosítható információvá alakítsák át. Esetükben az jelenti a fő nehézséget, hogy a különféle adatsorok között haladva több információval találják szemben magukat, mint amennyit képesek lennének feldolgozni. Bár minden épület eltérő, létezik néhány általános alapelv, melyek segítségével a legtöbbet hozhatjuk ki a létesítmények által generált óriási adathalmazból. A három legfőbb módszer a következő:

 

  1. Fenntartás

Egy épület megfelelő fenntartása nagyon sok időt és energiát emészt fel. Azonban a kulcsfontosságú berendezések energiamérőkkel történő felszerelése megtervezhetővé teszi a megelőző jellegű karbantartásokat, így meghosszabbíthatjuk a hűtő- vagy fűtőberendezések élettartamát. További előnye ennek a megoldásnak, hogy képes a teljes rendszer élettartamát elemezni.

 

  1. Felkészülés

A jelenlegi és a korábbi adatok összehasonlításával megfigyelhetjük az energiafelhasználás változásait, és javaslatokat tehetünk további módosításokra, fejlesztésekre. A kapott információk segítségével felkészülhetünk az épületmenedzsmentre szánt költségvetés tervezésekor felmerülő kihívásokra,hiszen a csökkentett energia- és karbantartási költségek alapján lemodellezhető a beruházások várt megtérülése.

 

  1. Az adatok megjelenítése
 

Az áttekinthető és könnyen értelmezhető energiagazdálkodási mutatók révén a villamos megoldásokban kevésbé jártas szakemberek is jól megalapozott döntéseket tudnak hozni az erőforrások minél hatékonyabb felhasználási módjáról. Az adatok hatékony feldolgozásának eredményeként az ingatlanpiaci trendek azt mutatják, hogy az átlátható energiastratégiával és adatokkal rendelkező zöld épületek keresettebbek a bérlők körében.

 

Mégha az energiahasználati adatok elemzésének eredményei láttán nem is jövünk annyira izgalomba, mint a frissen szedett gyümölcsökből készített pitétől, mindkettő jó érzéssel töltheti el az embert. Önnek mi a receptje a sikeres, adatvezérelt energiamenedzsmenthez?