Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2016-08-09

Hamarosan itt a Sziget Fesztivál, és a most tesztelt eszközünk bizonyára nagyon sok fesztiválozó részére lehet ideális kiegészítő.

power bank, adatmegosztás, adatmentés, wifi router funkció
9 pont
10 pont
10 pont
9 pont
összpontszám: 9.5 pont
nincs beépített memória

Hamarosan itt a Sziget Fesztivál, és a most tesztelt eszközünk bizonyára nagyon sok fesztiválozó részére lehet ideális kiegészítő.

Sokunk számára jelent problémát, amikor akár 1-2 napra is nélkülöznünk kell a konnektorok közelségét, és az egyre nagyobb tudású és méretű telefonjaink már fél nap után töltésért kiáltanak és napi videó és fényképvelvételeink pedig elérik a rendelkezésre álló memória mennyiség határát. Pont ezekre a problémákra fejlesztették ki a Kingston MobileLite Wireless G3 készüléket, ami power bank, adatmegosztó és adatmentő és egy wifi
router
is egyben.



Külalak

Már maga a doboz sem árul zsákbamacskát. A rajta lévő képek is beszédesek, mert jól látszik a lekerekített oldallapú fehér készülék, és a főbb csatlakoztatási lehetőségek. A dobozt kibontva elénk tárul a 115 x 80 x 24 mm méretű 192 gramm súlyú eszköz. Kézbe véve egy jól megépített minőségi termék benyomását keltő kiegészítőről beszélhetünk. A manapság oly divatos fehér szín jól illeszkedhet akár egy almás, vagy bármely más csúcskategóriás telefonhoz.

A termék tetején 3 kicsi
LED
visszajelző lámpát találunk, amely a hálózati kapcsolatokat és az akku töltöttségét hívatott jelezni. Az
UTP
csatlakozó, az
SD
kártyahely és a normál
USB
csatlakozó, a bekapcsoló gomb, a töltésről gondoskodó
microUSB
mellett kapott helyet a készülék oldallapjain. Ezzel számba is vettük a főbb tulajdonságait is.



Működés

Mivel alapból egy 5400
mAh
power bankról beszélünk, ezért egyből adódik: a most oly divatos, egyre méretesebb kijelzövel szerelt, és egyre több, akár nyolc magos
CPU
-val rendelkező mobiltelefonok utántöltési lehetősége is. Egy átlagos 3000 mAh akkuval rendelkező mobilt majdnem kétszer képes újratölteni, de egy Tablet utántöltése sem lehet akadály.



G3

Adatmegosztás

A G3 kompatibilis USB, SD, SDHC, SDXC, microSD, microSDHC,
microSDXC
formátumú adattárolókkal, melyeken FAT, FAT32, NTFS, exFAT adatfájlokat támogat. Tehát csatlakoztathatunk pendrive-ot és SD kártyát is. Az utóbbiból különösen ajánlott egy 32 vagy 64
GB
-os méretűt beszerezni, és a készülékben is tartani, mert így adatmentésre is használhatjuk. Ez különösen jól jöhet a nem bővíthető almás telefonok esetében, de bármely más eszközünk memóriája is gyorsan megtelhet, pláne a nagyobb memóriát igénylő videók készítése közben. És ugye, egy fesztiválon a G3 inkább van kézközelben, mint az otthoni PC, vagy laptop.

Az adatmegosztás funkció használatához le kell töltenünk a Google play áruházból, vagy az App Store felületről, esetleg az amazonról az általunk használt eszközhöz a MobileLite Wireless alkalmazást. Ez után egy jól használható, kellemes felületet kapunk. Már csak a wifi hálózatra kell csatlakoznunk a telefonunkkkal és az MLW nevű hálózatot megkeresve csatlakozhatunk a G3-hoz. Ezek utám már természetesen hozzáférünk az adatainkhoz, legyen szó dokumentumokról, zenékről, vagy mp4  filmekről. Az MKV formátumú videók esetében szükségünk van még egy másik kiegészítő program megnyitására is. Ez sajnos problémát jelenthet abban az esetben ha a mobiltelefonunkon nincs elég szabad hely, mert a készülék magára a telefonra tölti le a nagyobb méretű fájlokat.



Adatmentés

A csatlakoztatott SD kártyára, vagy pendrive-ra is lementhetjük a telefonunkon tárolt  adatainkat. Így természetesen akár telefonszámaink, fotóink, videóink és más fontos adatunk is biztonságba kerülhet.



Extra

Abban az esetben, ha nyári szállásunkon csak vezetékes
internet
van, sem kell kétségbe esnünk, mert a G3-t csatlakoztatva az
UTP
kábellel, saját wifi hálózatot hozhatunk létre.



Egyéb


Amennyiben nem utántöltésre használjuk, akkor bőven 10 órás üzemidőt is elérhetünk az 5400 mAh kapacítású beépített akkujával, amely egy sátras rendezvény esetében elég jól hangzik.



Összegzés

A Kingston MobileLite Wireless G3 egy jól megépített, sok funkcióval rendelkező készülék. Amellett, hogy feltölti mobilunkat, adatmentésre, fájlböngészésre is képes és még kvázi wifi routerként is funkcionál. A 17 ezer körüli ár sem egy megfizethetetlen kategória, melyhez még egy nagyobb
microSD
kártya árát kell bekalkulálnunk, amennyiben teljes mértékben ki szeretnénk használni a képességeit.


Mindenkinek csak ajánlani tudom, a fesztiválozóknak pedig kötelező darab!

 

A tesztterméket a Kingstontól kaptuk: http://www.kingston.com/en

 

Tulajdonságok:

    Kompatibilis: USB, SD, SDHC, SDXC, microSD, microSDHC, microSDXC
    Támogatott File System: FAT, FAT32, NTFS, exFAT
    Wireless Network Interface: 2.4GHz 802.11b/g/n & 5GHz 802.11ac
    Beépített akku:
Li-ion
5,400 mAh, 3.7V 2.0A
    Kompatibilis eszközök: iPad 2/3rd Gen/4th Gen/Air/Air 2, iPad Mini/Mini 2/Mini 3/Mini 4, iPad Touch 5th Gen/6th Gen, iPhone 4S/5/5S/6/6+/6S/6S+, Fire, Fire
HD
(4.6+), Android (4.2+)
    Méret: 115 x 80 x 24 mm
    Tömeg: 192 g