Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-07-14

Véget ért a Microsoft Imagine Cup Párizsban megrendezett világverseny döntÅ?je, melyen több magyar siker is született...

[%SUB%](Microsoft)[%SUB%]A hatéves [%A=http://imaginecup.com/default.aspx%]Microsoft Imagine Cup[%A%] világversenyen főiskolás és egyetemista diákok mérhetik össze tudásukat, s kreativitásuk segítségével olyan technológiai megoldásokat alkothatnak, amelyek segítenek a világ legégetőbb társadalmi kihívásainak kezelésében. Idén a “Képzelj el olyan világot, ahol a technológia révén fenntarthatóvá válik a környezet!” címmel kiírt versenyfeladat szerint a világ környezetvédelmi problémáinak enyhítésére kellett megoldásokat alkotni.
Az Imagine Cup 2008 világdöntőjében összesen 61 ország és régió 124 csapata, azaz 370 diák versenyzett a 240 000 dolláros fődíjért, a következő kilenc kategóriában: szoftvertervezés, beágyazott fejlesztés, játékfejlesztés, “Hoshimi Projekt” (programozási csata), informatikai kihívás, algoritmusok, fotográfia, rövidfilm-készítés és felhasználói felület-tervezés. A nyertesek pontos sorrendje - angol nyelven - [%A=http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/jul08/07-08ICWINNERSPR.mspx%]itt[%A%] található. 
„Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar fiatalok mind egyénileg, mind csapatban is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és ilyen nagyszerü helyezést értek el!  Az innováció és a tehetség kulcsfontosságú szerepet játszik a gazdaság fellendülésében, melynek a most felnövő generáció lehet a záloga. Ezért is kiemelten fontos ez a mostani eredmény.” – mondta Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. „A Microsoft Imagine Cup egyik célja, hogy felfedezze azokat a tehetségeket, akik akár teljesen új szemszögből közelíthetnek meg világméretü problémákat. Hiszünk abban, hogy a magyar diákok is méltó részesei ma is és a jövőben is egy ilyen versenynek.”
A Közép- és Kelet-Európai diákcsapatok ismét megmutatták, hogy képesek kibővíteni az innováció fogalmát, és a legtöbb kategóriában dobogós helyezést értek el a versenyen. A régió csapatainak teljesítményét kilenc kategóriában 13 díjjal, illetve öt teljesítmény díjjal jutalmazták.
A magyar DigitalMania csapatban Zöld László, Orosz Gergely, Orosz Bálint és Kapui Ákos képviselte Magyarországot, és „Green Watering” címü projektjükkel harmadik helyezést értek el, szoftvertervezés kategóriában. Emellett egyike lettek annak a hat csapatnak, akik részt vehetnek a Microsoft és a British Telecommunications plc (BT) „Imagine Cup Innovation Accelerator” nevü programjában, amely során intenzív üzleti és technológiai tréningben részesülnek a csapatok tagjai.
A DigitalMania csapat célja volt, hogy minimalizálják a mezőgazdasági és magáncélú öntözéshez kapcsolódó vízfelhasználást. Méretezhető komplexitású rendszert fejlesztettek ki, így azt mezőgazdasági üzemek és háztartások egyaránt használhatják. Rendszerük rendkívül könnyen telepíthető, és a talajnedvesség-figyelő funkcióval, a könnyen érthető és módosítható szabályozó-rendszerrel, az internetről letöltött további időjárási adatokkal 15-50%-kal csökkenthető a vízfelhasználás (függően attól, hogy korábban milyen mértékben használtak fejlett vízrendszert.)
„Nagyon élvezzük, hogy a világ legjobb szoftverdizájnereivel versenyezhetünk évről évre. Az Imagine Cup nélkül is tudnánk jó szoftvert fejleszteni, de nem lenne meg a motiváció, hogy elmenjünk a legvégső határig, és igazi csapatként dolgozzunk együtt. Mindannyiunknak megvan a saját álma, a saját szakterülete. Jó csapatot alkotunk, és jól tudunk együtt dolgozni, ezért az Imagine Cup után is tovább dolgozunk majd a projektünkön.” – mondták el a csapat tagjai a verseny után.
 
Egyéni versenyben, a mindössze 19 éves Szebeni Szilveszter az előkelő második helyezést érte el,
algoritmus
kategóriában. A frissen érettségizett fiatalember, aki a BME mérnök-informatika szakán kívánja folytatni tanulmányait, már 2007-ben is indult a versenyen. Akkor szintén kiváló, harmadik helyezést ért el ugyanebben a kategóriában.
„Tavaly is jelen voltam az Innovation Cup döntőjén Koreában, ami hatalmas élmény volt, ezért úgy döntöttem, idén is mindent megteszek, hogy ott lehessek a döntőben. Alig vártam, hogy újra érezhessem a verseny különleges légkörét. Nagy örömmel tölt el a második helyezés, titkos vágyam, hogy jövőre az első díjat vehessem át.”  - mondta Szebeni Szilveszter.
Az Imagine Cup 2009-re Egyiptomban kerül sor, és témája a következő lesz: „Képzelj el egy világot, ahol a technológia segít a ma legnagyobb problémáinak megoldásában.” A diákoknak az évezred legfontosabb fejlesztési céljait kell segítenie, az ENSZ nyolc kitüzött milleniumi céljainak egyikére - beleértve például a szegénység vagy a HIV/AIDS terjedésének csökkentését - kell megoldást keresni. A 2009-es Imagine Cup-ra már lehet jelentkezni a [%A=http://www.imaginecup.com/%]http://www.imaginecup.com[%A%] weboldalon.