Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2008-04-30

A â??hálóâ? igen felkapott téma lett, mióta RayOzzie a MIX konferencián erre hivatkozott...

 
A koncepció kidolgozásának indulásakor a Microsoft először összegyüjtötte a
web
a mindennapi életünkben betöltött szerepével kapcsolatos saját digitális tapasztalatait. Megvizsgáltunk több olyan területet, ahol a web mára központi szereplővé vált akár magánéletünkben, akár munkánk során. Ma már a neten ápolunk barátságokat, csevegünk, keresünk, megjelölünk, belinkelünk, fotókat osztunk meg másokkal, szórakozunk, új emberekkel találkozunk, véleményt nyilvánítunk, tanulunk – a lista szinte végtelen. 
 
Ehhez a web által átszőtt világhoz egyre több és több eszközzel kapcsolódhatunk:
PC
-kkel, laptopokkal, médiaeszközökkel, telefonokkal, digitális képkeretekkel, játékkonzolokkal, zenelejátszókkal, amelyek köre minden egyes CES alkalmával tovább bővül. Azonban ahogy egyre több eszköz kerül hozzánk, úgy lesz egyre nehezebb szinkronban tartani mindazokat az embereket, információkat és alkalmazásokat, akikre és amelyekre támaszkodnunk kell.
 
Sokunknak már több munkahelyi laptopja, otthoni PC-je, okostelefonja, médiacentere van.  Sajnos minden újabb eszköz inkább nehezíti, mint megkönnyíti az életünket – legalábbis kezdetben. Számtalanszor áll elő az a helyzet, hogy „ez a fájl az irodai gépemen van”, vagy „azt a fotót a mobilomon tárolom” vagy „ehhez éppen nem férek hozzá, mert „nem vagyok a neten”.
A Microsoft szakemberei pedig elkezdtek azon dolgozni, hogy hogyan lehetne ezen változtatni.
 
A következőkben foglalták össze a legfontosabb funkciókat:
- Egységes eszközkezelés – eszközeink egyetlen közös szolgáltatásba jelentkeznének be, ahová információt küldenének állapotukról és földrajzi helyzetükről.
- Egységes adatkezelés, vagyis a fájlok, mappák, dokumentumok és média átlátható szinkronizálását; Mindenféle – tetszőleges időpontban küldött – adat kétirányú, az eszközöket és a webet is átfogó szinkronizálását.
- Egységes alkalmazás-kezelés – az alkalmazások web-alapú, centralizált telepítését valamennyi birtokunkban lévő eszközre.  
- Centralizált irányítás, ahol eszközeink konfigurálása, a személyes beállítások aktiválása szinte bárhonnét, távirányítással elvégezhető.
 
A kutatás folyamán a fejlesztők ráébredtek arra, hogy a
szoftverek
és az internetes szolgáltatások egyedülálló lehetőséget kínálnak ahhoz, hogy az eszközöket egyetlen személyes „hálóban” kapcsolják össze, amelyben aztán összehangoltan müködhetnek.[%TAB%]
Az új szoftver-és szolgáltatás-platform az
internet
segítségével kapcsolja össze és „kelti életre” a PC-ket és más eszközöket.
[%A=http://www.mesh.com/%]Live Mesh technológiai előzetes[%A%].