Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2006-11-08

A Logitech vállalat nemrég jelentette be az Alto laptop‑számítógép állvány megjelenését. A laptopot az állványra helyezve annak képernyÅ?je az ember szemmagasságába emelkedik...

 
A notebookok világszerte egyre népszerübbek, sok háztartásban már elsődleges számítógépként használják őket. A hordozható gépek kompakt kialakítása azonban gyakran a kényelem rovására megy: a beépített billentyüzetek gyakorta idegennek tünő elosztású, sürün elhelyezett gombjain gépelni időnként kellemetlen kéztartást követelhet, és az alacsonyan lévő képernyőre sem jó érzés hosszú ideig lefelé tekinteni. A Logitech Alto ezeket a problémákat egyszerüen és frappánsan oldja meg. A könyvszerüen kinyitható Alto egyik oldalán egy teljes, szabványos billentyüzetet találunk, a másikon pedig egy döntött lapos felületet a laptop elhelyezésére. Az Alto billentyüzet használata pontosan olyan, mint amihez az asztali számítógépeknél hozzászoktunk: teljes numerikus billentyüzet, multimédia vezérlőgombok és szabványos gombkiosztás. Az egyszerüen összeállítható platform a képernyőt szemmagasságba emeli, így ideális távolságra helyezve azt a felhasználótól.
A laptop gépet egyszerüen csak rátesszük az állványra, és bedugjuk az
USB
kábelt. Eltenni is ugyanilyen könnyü: az állványt összecsukva aztán félbehajtva egészen kicsi, mindössze 23,7cm x 42,8cm x 3,6 cm helyet foglal, így tárolása sem okozhat gondot.
„A laptop számítógépek óriási előnye, hogy a lakás bármely pontján használhatjuk őket, sőt, azon kívülre is magunkkal vihetjük bárhová. Amikor azonban hosszú időn át kell a gép előtt ülni, rögtön előtérbe kerülnek kényelmetlenségei, és hiányolni kezdjük az asztali számítógép nagy méretü billentyüzetét és magas monitorát.” – mondta Denis Pavillard, a Logitech billentyüzet részlegének marketing igazgatója. „A Logitech Alto állvány ezen a kényelmi problémán segít. A bonyolultabb és drágább dokkolóállomásokkal ellentétben könnyen összecsukhatjuk és félretehetjük, amikor a laptopra nincs szükség, így rengeteg helyet takarít meg  az asztalon.”
  [%IMAGB=2915%]
Sokoldalú, elegáns külső
A dokkolóállomásokkal ellentétben a Logitech Alto számos különféle laptop márkával kompatibilis. Mivel különböző számítógépekhez is alkalmazkodni tud, így a család több tagja akár felváltva is használhatja. Beépített billentyüzete USB csatolón kapcsolódik a számítógéphez, ezért a Logitech Alto a Windows alapú laptop gépek jelentős részével együttmüködik. Felfüggesztése legfeljebb 4 kilogramm tömegü gépekre van méretezve, amibe a manapság kapható legtöbb laptop beletartozik.
Matt és fényes fekete felületeivel, kivilágított narancsszínü piktogramjaival az Alto eleganciát kölcsönöz laptop gépünknek. A billentyüzeten multimédia vezérlőgombok és egyéb, alkalmazásokat, mappákat vagy weboldalakat előhívó gyorsgombok is vannak.
 
Ár és elérhetőség
A Logitech Alto várhatóan decembertől lesz kapható Európában így hazánkban is. Várható fogyasztói ára 25-30 ezer forint körül alakulhat.