Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2006-10-25

A Sony Electronics különösebb felhajtás nélkül késÅ?bbre halasztotta Blu-Ray lejátszójának megjelenését. Bár a vállalat folyamatosan gyártási problémákkal küszködik...

A legutóbb október közepére meghirdetett időpont helyett december eleje körül várható a Sony BDP-S1 asztali
Blu-Ray
lejátszók megjelenése, amely így már közel fél évet fog késni az eredetileg tervezett időponthoz képest. A késés pontos okai még nem ismertek, mivel a Panasonic és a Samsung már nagyobb tételben szállítják Blu-Ray lejátszóikat kereskedelmi partnereik számára.

Korábbi hírekben megjelent, hogy a Sony nagyobb készleteket halmozott fel a kék lézert előállító diódákból, hogy a lehető legtöbbet tudjon legyártani a nagy várakozással övezett PlayStation 3 játékkonzolokból, melyek beépített Blu-Ray lejátszót is tartalmaznak. Ennek ellent mondani látszik, hogy a 999 dollárért kínált játékkonzolból eddig nem készült valami sok. Továbbá a számítógépgyártó vállalatok - közöttük a Sony maga is - megkezdték a Blu-Ray lejátszók beépítését a személyi számítógépekbe is. Ráadásul a Blu-Ray lejátszók gyártása jóval olcsóbb - és kifizetődőbb -, mint a PlayStation 3, mivel a játékkonzolt a többi hasonló eszközhöz hasonlóan kezdetben veszteséggel értékesítik a gyártók.

A hagyományos egyrétegü
DVD
lemezek lehetővé teszik, hogy 720x480 (
NTSC
), vagy 720x576 (
PAL
) felbontásban nézzük a filmeket Dolby
digital
hanggal. Az új generációs optikai lemez technológiák kapacitásuk révén már képesek 1920x1080 vagyis teljes
HD
felbontású képet és
Dolby Digital
Plus kódolású hangot tárolni, emellett pedig számos, interaktivitást biztosító funkcióval és softwares megoldással is bővítik a technológiát.