Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2006-10-17

E heti Firefox bővítményeink elsősorban a Google, valamint a böngészési funkciók továbbfejlesztésére szolgálnak...

 
Customize Google
 
Ahogy a neve is sejteti a Google keresési rendszerének testre szabásában jeleskedik a CustomizeGoogle bővítmény. A beállításaiban megadhatjuk, hogy az egyes Google oldalakon szeretnénk e a keresőrendszer reklámjait látni, illetve egyéb sütikre és biztonsági paramétere vonatkozó apróságokat is konfigurálhatunk. Ezeken felül a keresésünket követően a találatok listája fölé beépít egy sort, melyben más keresőrendszerek sorakoznak. Ezekre kattintva a Google-ben keresett kulcsszavunkra külön gépelés nélkül, egyetlen kattintással rákereshetünk más keresőmotorokon.
 
Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/743/%]CustomizeGoogle 0.52[%A%]
Készítő: customizegoogle
 
GMarks
 
Mint tudjuk a Google lehetőséget ad, kedvenc linkjeink online tárolására, melyet a Google accountunkkal együtt bárhol elérhetünk. Ezzel a kis kiegészítéssel a Google-ben tárolt kedvenceink a böngésző bal oldalán egy külön menüben jelennek meg hasonlóan a saját gépünkön tárolt kedvencek oldalablakához.
 
Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/2888/%]GMarks 0.7[%A%]
Készítő: John Marshall
 
Google Preview
 
Egy régi közmondás szerint egy kép többet ér ezer szónál. Bizony ebben van valami és sokszor sokat segítene ha látnánk egy előnézeti képet a weboldalakról, melyek keresésünk eredményeképpen jelentek meg, hiszen ha a pontos névre vagy címre nem is emlékszünk egy kép az adott site-ról máris megmutathatja amire kíváncsiak vagyunk.
 
Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/189/%]GooglePreview 2.0[%A%]
Készítő: Edward Ackroyd
 
Better Search
 
Míg az előző bővítmény kizárólag a Google keresési találatai mellé füzött, kicsi előnézeti képeket addig a Better Search kilenc különféle keresőrendszerben megteszi ugyanezt, valamint jó néhány plusz beállítást és funkciót is kínál, melyekkel még több kiegészítő információhoz juthatunk keresésünk eredményeiről. A Better Search a Google-ön kívül az MSN, Yahoo, A9, Answers.com, AllTheWeb, Dogpile.com, del.icio.us és a Simply.com keresőmotorokon belül is előnézeti képeket jelenít meg. A két Better Serach bővítményt lehetőleg ne használjuk a GooglePreview-val együtt!
 
Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/211/%]BetterSearch 1.12[%A%]
Készítő: Carlo Zottmann
 
Cooliris Previews
 
Sokunk örömére a Firefox egyik alapvető tulajdonsága az úgynevezett böngészőn belüli fülek használata, melyeknek köszönhetően egy ablakban számtalan oldalt tarthatunk nyitva egyszerre. A Cooliris is egyfajta előnézeti képet ad, azonban az előző két bővítménnyel ellentétben egy adott weboldalon megjelenő összes linkről, amint föléjük visszük az egeret. Esetünkben viszont nem képekről van szó, hanem egy virtuális ablakba betöltődik az adott weboldal melyre a linkünk mutat. Így nem kell elkattintanunk az adott ablakot, ha csak kíváncsiak vagyunk egy linkre. A rendszer olyan fejlett hogy a virtuális ablakon belül is böngészhetünk, görgethetünk és továbbkattinthatunk, miközben nem nyitottunk meg tényleges új fület, vagy böngésző ablakot. Amennyiben felkeltette érdeklődésünket egy adott link, lehetőségünk van tényleges és tartós böngésző fülben külön megnyitni, ugyanis a Cooliris előnézeti ablak fölül elhúzva egerünket azonnal eltünik, mint a „kámfor”.  A Böngésző ablak alsó részén egy kis ikonra kattintva részletesen beállíthatjuk, hogy mennyi idő elteltével és mikor jelenjenek meg előnézeti ablakok. További információk és példák az esetleges alkalmazási lehetőségekre az alábbi linken találhatóak: [%A=http://www.cooliris.com/%]http://www.cooliris.com/[%A%]
 
Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/2207/%]Cooliris Previews 1.9[%A%]
Készítő: The Cooliris Team
 
Gmail Skins
 
Ez a kis
plug-in
a Gmail rendszert egészéti ki. Segítségével képeket, smile-kat, komplex
HTML
táblázatokat és más összetett elemeket illeszthetünk leveleinkbe, valamint a Gmail postafiókunk kinézetét változtathatjuk meg. A színektől kezdve az egyes menük elrejtéséig szinte mindent megváltoztathatunk a Gmail-ünkön belül. Ezen felül a személyes Google nyitó lapunkat integrálhatjuk a Gmail ablakába.
 
Teljes név: [%A=https://addons.mozilla.org/firefox/2127/%]Gmail Skins 0.9.7[%A%]
Készítő: Matthew Parker