Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-09-28

A terabájtos nagyságrendü sávszélesség a jövÅ?beli feldolgozási és adatközponti felhasználási módok széles választékához…

A terabájtos nagyságrendü sávszélesség a jövőbeli feldolgozási és adatközponti felhasználási módok széles választékához…

Az
Intel
Corporation ma részletezte, melyek azok a komoly müszaki nehézségek, amelyeket meg kell oldani, ha a számítástechnikának (legyen szó akár személyes eszközökről, akár hatalmas adatközpontokról) lépést kell tartania a folyamatosan növekvő – internetes szoftverekre, szolgáltatásokra és többféle médiumot felvonultató élményekre vonatkozó – vásárlói és üzleti igényekkel.
Az Intel Developer Forumon ma előadott beszédében Justin Rattner, az Intel vezető kutatója és müszaki igazgatója azt mondta, hogy a következő évtized során az online szoftverszolgáltatásokat gigantikus méretü adatközpontok fogják biztosítani, amelyekben egymilliónál is több kiszolgáló áll majd rendelkezésre azért, hogy az emberek bármilyen nagyteljesítményü eszközről elérhessék személyes adataikat, a médiafolyamokat és az alkalmazásokat, hogy fotorealisztikus játékokat játszhassanak, megoszthassák a valós idejü videoanyagokat és multimédiaadatok között bányászhassanak. Ez az újfajta használati modell nagy kihívást fog jelenteni az iparág számára, amelynek lehetővé kell tennie a másodpercenkénti egybillió lebegőpontos müvelet elvégzését (vagyis teraflopos nagyságrendü teljesítményt kell kínálnia). A sávszélességnek is a terabájtos tartományban kell lennie.
„Az óriási adatközpontok elterjedése és a nagyteljesítményü személyi eszközök iránti igény azt követeli, hogy az ágazat minden szinten újítson, a sokmagos processzoroktól kezdve a rendszerek közötti gyorsabb kommunikációig, miközben javul a biztonság és az energiakihasználás is” – mondta Rattner. –„Ezeknek a nehézségeknek a megoldása az összes számítástechnikai eszköz számára előnyöket fog jelenteni, miközben új piacokat és lehetőségeket teremt majd a fejlesztők és a rendszertervezők számára is.”

Tera-szintü kutatási prototípus-lapkák

Rattner három alapvető, szilíciumlapkákkal kapcsolatos eredmény fontosságát emelte ki. Először ismertette az Intel tera-szintü kutatási prototípus-lapkájának első részletes adatait – ez lesz a világ első programozható teraflopos teljesítményü processzora. A kísérleti lapka 80 egyszerü magot tartalmaz és 3,1 gigahertzes órajelü. A célja a magok között, valamint a magok és a memória között gyorsan áramló adatok esetében a kölcsönös kapcsolódási stratégiák tesztelése.
„A szilíciumfotonikában végrehajtott mostani áttöréseinkkel együtt ezek a kísérleti lapkák a tera-szintü számítástechnikai igényekkel kapcsolatos három legfontosabb kívánalom teljesítésében segítenek: ez a többteraflopos teljesítmény, a másodpercenként
TB
memória-sávszélesség, valamint a másodpercenként több terabites I/O-kapacitás” – folytatta Rattner. –„Miközben az ezeket a technológiákat használó bármilyen kereskedelmi alkalmazás még évekre van, ez egy igen izgalmas első lépés a tera-teljesítményü
PC
-k és kiszolgálók felé.”
A meglévő lapkák kialakításától eltérően, amelyeken többszázmillió egyedileg elrendezett tranzisztor található, ezen a lapkán 80 „csempedarab” található 8x10-es elrendezésben. Mindegyik csempe tartalmaz egy kicsi magot vagy feldolgozási egységet egy egyszerü utasításkészlettel a lebegőpontos adatok feldolgozásához, de ez nem kompatibilis az Intel architektúrával. A csempe egy útválasztót is magában foglal, amely a magot egy lapkán belüli hálózathoz csatlakoztatja. Ez köti össze a magokat egymással és biztosítja számukra a memória elérést.
A második fontos újítás egy 20 megabájtos
SRAM
memórialapka, amely rá van helyezve és rögzítve a processzorszeletre. A szeletek egymásra helyezésével többezer kölcsönös kapcsolat válik lehetségessé, valamint a memória és a magok közötti adatátvitel sebessége is meghaladhatja a másodpercenkénti egy terabájtot.
Rattner ezután rátért a harmadik fontos újítás, a nemrégiben bemutatott Hybrid Silicon Laser lapka bemutatására, amelyet az Intel a Santa Barbara-i University of Californiával együtt fejlesztett ki. E jelentős újítás révén a Hybrid Silicon Laser lapkák tucatjai, de akár százai integrálhatók más szilíciumfotonikus összetevőkkel egyetlen szilíciumlapkán. Ennek eredménye egy terabit/másodperces sebességü optikai kapcsolat lehet, amely adatok terabájtjait továbbíthatja a számítógép lapkái között, az egyes PC-k között vagy a kiszolgálók között egy adatközponton belül.
Az Intel szorosan és több fronton együtt fog müködni az ágazattal – az OEM-gyártókkal, a független szoftverszállítókkal és fejlesztőkkel – annak érdekében, hogy a tera-szintü számítástechnika realitássá válhasson és jobb, intelligensebb termékek vehessék körül az embereket a világon mindenütt, amelyek függetlenül attól, hol élnek, hasznosak számukra. Ha további részletekre kíváncsi ezekkel a fejlesztésekkel és a tera-szintü számítástechnikai kutatásokkal kapcsolatban, látogasson el a [%A=http://www.intel.com/go/terascale%]www.intel.com/go/terascale[%A%] weboldalra.