Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-09-18

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ idén szeptemberben, már negyedik alkalommal hirdeti meg az országos



A ma már hagyománynak számító <19 Szabadfogású Számítógép versenyt idén is szeptemberben hirdeti meg a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ. A versenyben a 19 évesnél fiatalabb generáció vehet részt – alsó korhatár nélkül – egyénileg, vagy akár csapatban. A verseny célja, hogy új szellemü, az iskolai keretektől független, alkotó számítógép használatra ösztönözze a fiatal korosztályt, valamint nyilvános bemutatkozási alkalmat teremtsen számukra.

A <19 Szabadfogású Számítógép versenyen bármilyen alkotással indulni lehet, legyen szó számítógépes rajzról, animációról, zenéről, játékról, honlapról, portálról, kiegészítő alkalmazásról, mobilkommunikációs fejlesztésről, robotról, vagy saját készítésü szoftverről illetve hardverről, a münek csak a pályázó képzelőereje szabhat határt. Olyan alkotások beérkezését várják a rendezők a számítástechnika különböző területeiről, amelyek szokatlan ötleteket, egyéni elgondolásokat, különleges megoldásokat rejtenek.
Azon pályázatokat díjazza az informatikai szakemberekből, müvészekből, pedagógusokból álló zsüri, amelyekben a fiatalok megszerzett tudásukat újító, alkotó módon tudták hasznosítani szokatlan, igazán egyedi megoldások alkalmazásával. A pályamüveket korosztályonként is értékeli a zsüri.
A verseny támogatóinak köszönhetően a versenyzők értékes díjakat nyerhetnek, amelyek segítenek tudásuk bővítésében és kreativitásuk fejlesztésében, a díjak közt lesznek értékes informatikai eszközök, játékkonzol sőt egy éven keresztül havi 100 ezer forintos ösztöndíj.A verseny díjazott müveit az érdeklődök 2006. december 2-10 között a Jövő Házában egy nagyszabású kiállítás keretében tekinthetik meg.
Az elmúlt három évben közel 2000 versenyző 1400 pályázattal nevezett erre az egyedülálló versenyre, a tavalyi évben pedig mintegy 420 pályamü érkezett. A versenyzők jelentős része valamelyik vidéki településről küldte be müvét, de a magyar nevezők mellett érkeztek munkák Romániából, Szlovákiából és Szerbia-Montenegróból is.
A 2005-ben megrendezett verseny díjnyertes munkái között rendkívül szellemes logikai játékot, táncoló robotot, videoparódiát és videoanimációt találhatunk, a legfiatalabb díjazott pedig egy 10 éves kisfiú volt, aki blogjáért kapott különdíjat, amelyet saját és kishúga rajzaival rendszeresen frissített.
A 2006-ös <19 Szabadfogású Számítógép versennyel kapcsolatos további információ megtalálható a verseny honlapján: [%A=http://verseny.c3.hu/%]http://verseny.c3.hu[%A%] /2006/