Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2006-08-26

Egészen mostanáig a Digital Multimedia Broadcast (DMB) szabvány csupán négy TV csatorna müsorait ölelte fel. Nemsokára viszont nem kevesebb, mint 20 különbözÅ? csatorna müsora lesz elérhetÅ?...


Az IFA szakmai kiállítás 20-as termében kiállítandó Samsung SGH-P900D kétsávos TV vevőkészülék egyértelmüen bizonyítja, hogy a
DMB
szabvány jelentős fejlesztési lehetőségeket rejt.

Két hónappal ezelőtt adták ki az első, négy TV adóról szóló DMB szolgáltatás témájú reklámokat Németországban. Az ez évi, berlini IFA kiállításon a Samsung üzenete egyértelmü: a DMB alapú mobil TV-ben még sokkal több lehetőség rejlik. A hamarosan megrendezendő szakmai kiállításon a Samsung SGH-P900D készülékét az új kétsávos generáció első TV vevőkészülékeként fogja kiállítani. Mostanáig nyolc rádió adását sugározták az úgy nevezett „L-sáv”-on keresztül. Ugyanazon a sávon belül a Németországi Mobil Televízió (Mobiles Fernsehen Deutschand) négy TV adót és egy BigFM2see elnevezésü „vizuális rádióprogramot” is sugároz. A vizuális rádió egy olyan formátum, amely hangelemeinek minőségét két másodpercenként képek sugárzásával is növelik. A berlini IFA kiállításon a T-Systems az L-sáv további hullámhosszaira is igényt képez négy további adót hozzáadva a jelenlegi ajánlatban szereplő négyhez.

Az L-sávot a közeljövőben egy további hullámhossz, a sáv III fogja kiegészíteni. A sáv III jelenleg a mobil felhasználóknak biztosít hozzáférést a tizenegy meglévő rádióadóhoz, de a sáv elvben négy további TV csatornának is helyet tudna biztosítani. Továbbá más TV csatornák jelenlétének lehetősége sem zárható ki.
[%IMAGE=2556%]

„Elviekben akár nem kevesebb, mint 20 TV adó is fogható lenne – azzal a feltétellel, hogy minden sávot kiosztanak, és a TV csatornákat ennek megfelelően elosztják.” – fejtette ki Helmut Egenbauer, a T-Systems Media&Broadcast vezetőségi csoport szóvivője. „Ugyanúgy, mint a digitális rádiónál, itt is elképzelhető, hogy a nyilvános TV csatornák adása is ingyen fogható legyen. Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk ügyfeleinknek arra, hogy kihasználhassák ezt a nagy programválasztékot a DMB szabványon keresztül. Az IFA-n azt fogjuk bemutatni, hogy ez már akár ma is lehetséges.”

Jelenleg a DMB szabvány mobil TV ügyfeleink részére lehetővé teszi, hogy négy adó programját fogják hat német városban. A tervek szerint a közeljövőben ezt a szolgáltatást szeretnék további hat német városban és agglomerációjukban elérhetővé tenni. A Samsung SGH-P900 – amelyet a Debitel TV tartalmi ajánlataival kapcsolatban reklámoznak – egy landscape format design (városkép formátumú tervezés)
sztereo
hangfalakkal, digitális hangerősítővel, dinamikus 150
MB
-os memóriával,
microSD
külső memória bővítési kimenettel, TV kimenettel, valamint olyan multimédiás tulajdonságokkal, mint a két
megapixeles
kamera,
MP3
lejátszó és a
Bluetooth
technológia.