Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2006-07-19

Az asztali gépek esetében az SLI technológia lassan szokványosnak mondható, a laptopok esetében viszont igazi kuriózumnak számít. Azonban a mobil gépek szegmensében egy eltérÅ? SLI is születÅ?ben van...

 
Az
SLI
technológia, mint tudjuk az Nvidia fejlesztése volt, mely lehetővé teszi két grafikus kártya összekapcsolását, hogy azok együttes erővel számoljanak. Ez a megoldás lényeges grafikus teljesítménynövekedést jelent, melynek hallatán szinte mindenkinek felcsillan a szeme. A laptopok világába kicsit nehezebb volt átültetni a technológiát, de úgy tünik sikerült, és immár létezik egy Alienware notesz, melyben kettő darab GeForce Go 7900-as mobil grafikus lapka müködik egyszerre. Az Aurora mALX elnevezésü 19
colos
kijelzővel ellátott mobil szörnyeteg, illetve „kistestvére” az Aurora m9700 olyan hordozható számítási teljesítményt, és felszereltséget kínál, melyet asztali gépeknél is ritkán látunk.
 
Az Nvidia azonban egy másik, kettős
GPU
rendszeren is dolgozik, melynek egy korai, még némi kényelmetlenséggel járó változata már megtalálható egyes Sony noteszekben. Ebben az esetben egy diszkrét és egy integrált grafikus mag együtteséről van szó, de ezen házasság nem a teljesítmény növelésére jött létre, hanem az akkumulátoros üzemidő tetszőleges nyújtására. A jelenlegi megoldás esetében egy külső kapcsoló átállításával választhatjuk meg, hogy az integrált GMA 950-es vagy az Nvidia GeForce Go 7400-as grafikus processzort kívánjuk használni. A jelenlegi megoldás hátránya, hogy a váltáshoz újra kell indítani a laptopot minden alkalommal.
 
A cég mérnökei jelenleg olyan technológia kifejlesztésén dolgoznak, melynek segítségével kikapcsolás és újraindítás nélkül, gördülékenyen, menet közben tudunk választani a nagy grafikus teljesítmény és a hosszabb üzemidő közt.
 
Egyelőre nincsenek információk arról, hogy mikor készül el az új megoldás, mely ideális üzemidőt és teljesítményt nyújthatna egyszerre, kompromisszumok nélkül.