Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
MaxRay - 2006-02-02

Réges-régi sci-Fi elképzelés az önmagukat irányítani és vezetni képes autók. Számos gyártó fejleszt ilyen rendszereket, és mostanra úgy tûnik, egy újabb fantázia vált valósággá...

 
A technológia fejlődése szépen lassan mindent megváltoztat, és az olyan szerkezetek, melyek néhány évtizede még tudományos fantasztikumnak, vagy az emberi képzelőerő vad szüleményének tûntek, valósággá válnak. Láttunk már automata rendszerek által vezérelt terepjáróversenyt sivatagban, és most a Honda egy közutakra tervezett automata pilótarendszert fejlesztett ki kocsikhoz. Az Advanced Driver Assist System, vagy rövidebb nevén csak ADAS, radarok és figyelőkamerák bonyolult rendszerének segítségével képes irányítani egy kocsit. Ha valaki elénk kerül, az ADAS rendszer ezt érzékeli a beépített ultrahangradarok segítségével, majd lassítja a kocsinkat a megfelelő követési távolság betartása érdekében. A kamerák segítségével pedig képes az utat is követni, így szinte magától vezet. A rendszer egyelőre még nem teljesen automatikus és emberi felügyelet igényel, ráadásul 10 másodpercenként figyelmeztet minket, hogy el ne aludjunk, azonban lényegesen megkönnyítheti a sofőr dolgát egy hosszú, monoton úton.
 
Az teljes ADAS rendszer márciustól lesz kapható, 46500 dolláros áron. A Honda hosszú távú tervei szerint ezt a rendszert, vagy valamilyen továbbfejlesztését 2016-tól minden modelljükbe beépítik.