Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2006-01-27

Magazinunk eddig is beszámolt sok furcsaságról és technikai újdonságról, melyek valamilyen szempontból különlegesek. Itt egy újabb: a Tenori-On zeneszerkesztÅ? eszköz...

 
Egy találékony mérnök a Yamaha cég támogatásával létrehozott egy olyan zenei eszközt, melynek segítségével amatőrök is tudnak intuitív módon, szinte azonnal zenéket komponálni. Az eszköz interfésze egyedi elképzelésen alapul.
16x16 világító gombocskából álló tábláról van szó, melyen minden gomb megnyomása valamilyen hangot, illetve ezt vizualizáló fényeffektust eredményez. Különféle alakzatokat láthatunk, amikor egy rövid ideig tartunk nyomva egy gombot, és ismétlődő hangeffektust állíthatunk be, ha hosszabb ideig nyomunk egy billentyût. A hangokat, zenei motívumokat pedig folyamatos fényjáték kíséri, melyet a zene és fény harmóniájának nevezhetnénk.
A Tenori-On elnevezésû eszközt lehet párban is használni, akár együtt is muzsikálhatunk, vagy zenéket cserélhetünk a két eszközön keresztül. A szerkezetet egyelőre még tökéletesíti kitalálója, Toshi Iwai, aki szeretné egy teljesen új kommunikációs eszközzé fejleszteni találmányát.