Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
sulaki - 2005-07-18

LeadTek 9553, egy miniatûr GPS.

[%TAB%]Manapság már szinte mindenki megengedheti magának, hogy ne a térképet gyûrögesse egyre kevesebb türelemmel, hanem valamilyen navigációs eszköz segítségével érje el célját. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy autónk eleve fel van szerelve navigációs rendszerrel, kézenfekvő megoldás lehet egy
GPS
-es (Global Positioning System, azaz globális helymeghatározó rendszer) eszköz beszerzése. Ez lehet akár egy GPS, vagy egy
PDA
beépített GPS-szel, vagy egy olyan notebook vagy PDA, amely nem tartalmaz beépített helymeghatározó eszközt. Ha nem vagyunk vezeték fanatikusok, és ki is szeretnénk használni a vezetékmentes kapcsolat lehetőségét, akkor jó választás lehet egy bluetooth-os GPS.

[%TAB%]Nemrég érkezett meg Magyarországra a LeadTek 9553 BlueTooth
GPS
SIRF III, melyet 42.500 forintos fogyasztói áron már megtalálhatunk a szaküzletekben. Tesztünkhöz ezt az újdonságot választottuk. A tajvani Leadtek Research céget, bár 1986-ban alapították, nem nagyon ismertük egészen az utóbbi évekig. Az első "fecskéi" 2004 tavasza óta kaphatók nálunk. Népszerûségét a márka kis méreteinek és relatíve alacsony árainak köszönheti.

Első tapasztalatok:

[%IMAGE%]A pici készüléket egy igényes dobozba csomagolták. A csomagolás minőségi terméket sugall, de nem sétálunk be a marketingesek csapdájába, természetesen kipróbáljuk a parányi újdonságot, és azután döntjük el, hogy milyen minőségû. [%IMAGE%]

A dobozban, a GPS alatt találjuk meg a szabványos európai töltőt, egy telepítő
CD
lemezt, egy
USB
kábelt és egy szivargyújtó adaptert is.

Tényleg kicsi: 61.4mm x 42.3mm x 25.4mm paraméterekkel rendelkezik. Alakja gömbölyded, lekerekített, de egyben áramvonalas is.

Paraméterek:

20 csatornás vétel, 10 méteres
2D
RMS pontossággal

Cold/Warm/Hot felállási idő: 42/38/1 másodperc

1 másodperces frissítési idő

NMEA-0183 szabványos, 38400
bps
átviteli sebesség

Energiatakarékos üzemmód

Cserélhető akkumulátor

Serial Port Profile (SPP) támogató
Bluetooth
eszközökkel kompatibilis

méretek: 61.4mm x 42.3mm x 25.4mm

két színes
LED
jelzi a
bluetooth
üzemmódot és a mûködést

Lítium-polimer akkumulátor, 4 óra használati idővel / 10 óra készenléti idővel

[%NEWPAGE%]

Mûködés:

[%IMAGE%]Ez az első GPS-vevő, melybe a SiRF Technology Inc. új, SiRFstarIII nevû chipszettjét szerelték. Ez az elég bonyolult nevû technológia 2002 eleje óta segít bennünket a tájékozódásban, de a mai kis fogyasztású III-as chip, a 2004 februárjában megrendezett cannes-i 3GSM konferencián mutatkozott be először a nagyközönségnek. A kis áramfelvétel mellett, jó tulajdonsága még az
érzékenység
is, mely a 20 csatornás technológián alapul, és ami még pontosabbá teszi a navigációt. A GPS egység könnyû, kézhez álló és alkalmazható bármilyen kézi eszközzel vagy kéziszámítógéppel.

Egyéb tulajdonságok:

[%IMAGE%]A készülék hátlapján egy övcsipeszt találunk - végre egy gyártó, aki gondol a túrázó felhasználókra is! -, mellyel megoldódik a hova is rakjam? probléma.

[%TAB%]Érdekesség még a cserélhető akku: ha hosszú túrára megyünk, vagy a kellő mennyiségû védőital hatására eltévedünk a nyári melegben, és a készülék a lemerülés, mi pedig a kimerülés határán lennénk, lehetőségünk van egy másik feltöltött akku segítségét is igénybe venni. Az átlagos mûködés közel 4 óra, melyet a bő 1 órás (kb. 90 perc) töltés eredményez.

[%TAB%]Az első mûholdkörkép meglepően gyorsan megtörtént, mi 52-ig, az óránk 41-ig számolt el. Lehet valami abban, hogy a modern technika csodákra képes! Az autóban is jól mûködött, és nem foglalt el valami nagy helyet, gond csak akkor lett volna, ha leesik az ülés alá, ugyanis nehéz lett volna megtalálni a kicsikét.

Ésszegzésként:

[%TAB%]A Leadtek 9553 vékony, kecses kis jószág. A "Kékfog"-nak hála, könnyen és madzag nélkül is mûködik, szinte minden hordozható eszközzel. Az ár/érték arány is kedvező. Az akkus mûködés lehetne kicsit hosszabb, de ezt tudjuk be kicsi méretének.[%IMAGE%]

[%TAB%]A kicsi a bors, de erős mondás ebben az esetben is fennáll, és ez akár még fejfájást is okozhat - persze csak a riválisoknak.