Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-16

A Vorverk az Infineonnal közösen egy olyan megoldással rukkolt elÅ?, ahol a szÅ?nyegben RFID-k (rádiófrekvenciás azonosítók) vannak megközelítÅ?leg 5-6 centire egymástól, így a szÅ?nyeg vezérli a robotot...



[%TAB%]Az elmúlt hónapokban szinte mindenhol lehetett hallani robotporszívóról, melyek véletlenszerû utakat bejárva maguktól felporszívóznak, vagy esetleg felmosnak helyettünk. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a véletlenszerû közlekedés miatt néha a koszt is otthagyják ezek a masinák.

[%TAB%]A Vorverk az Infineonnal közösen már többféle intelligens szőnyeget fejlesztett, és most egy olyan megoldással rukkolt elő, ahol a szőnyegben
RFID
-k (rádiófrekvenciás azonosítók) vannak, megközelítőleg 5-6 centire egymástól. Az
RFID
jelzők segítségével a szőnyeg képes elirányítani a robottakarítónkat azokra a területekre, amiket esetleg kihagyott.

[%TAB%]A prototípus robotban található egy RFID olvasó és egy számítógépes térkép az adott területről, amely tartalmazza az összes RFID pontot is. Ahogy a robot munka közben halad a szőnyegen, megtalálja a beépített azonosítókat, amik vezeték nélküli kapcsolaton továbbítják a helyzetét. A roboton belül egy számítógép eltárolja az egyedi azonosítókat, és az RFID jelzőbe pedig beleír olyan információkat, mint például, hogy mikor járt arra utoljára. Az eszközben vannak infravörös érzékelők is, melyek segítségével képes észlelni és kikerülni mondjuk egy elélépő embert, majd később visszatér a kihagyott részekre, amik még nincsenek a memóriájában.

[%TAB%]A Vorverk jelenleg olyan RFID-ket tartalmazó intelligens "alapszőnyegen" dolgozik, amit különféle padlózat alá lehet beépíteni, hogy segítségével mindenhol használhatók legyenek a robotok.