Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-12

A cím akár lehetne egy, a kocsikerék által kezdeményezett telefonhívás részlete is, ugyanis az olasz autógumi-gyártó, a Pirelli egy teljesen újfajta abroncsot tervezett és készített.



[%TAB%]A technológia lényege, hogy a kerék belsejében érzékelők vannak, amik egyfolytában figyelik a levegőnyomást és a levegő hőmérsékletét, majd ezeket az adatokat továbbítják a jármû központi számítógépének, ahonnan figyelemmel kísérhetjük a gumik állapotát. A rádiófrekvenciás adattovábbítás egyszerre mind a négy kerékkel mûködik, és alkalmazható minden olyan területen, ahol fontos a gumik állapotát folyamatosan szemmel tartani.

[%TAB%]A keréknyomás-ellenőrző rendszereknek ez már a második generációs változata, az érzékelők a kerék belsejében vannak, így a szenzorok sérülése szinte teljesen kizárható. A technológia egy másik előnye, hogy a kis fogyasztásnak köszönhetően folyamatos információkat kaphatunk a kerék állapotáról még akkor is, amikor áll a jármûvünk, és ha valami anomáliát észlel a rendszer, akkor ezt a kocsi indításakor azonnal jelzi a vezetőnek.

[%TAB%]Ezzel a technológiával még nagyobb biztonságban érezhetjük majd magunkat, hiszen ez X-Pressure nemcsak a keréknyomást ellenőrzi, hanem a levegő és a kerék hőmérsékletét is.