Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-11

Egy újabb fantasztikus elképzelés vált valóra, amikor megszületett a HAL-5, az elsÅ? teljesen mûködÅ?képes exoskeleton...


A Tsukuba Egyetem kutatóinak sikerült megalkotniuk az első teljesen mûködőképes exoskeletont, vagyis egy olyan mechanikus eszközt, melynek segítségével a viselője emberfeletti erőre tehet szert. Yoshiyuki Sankai professzor, a kutatás vezetője így nyilatkozott: " Az emberek képesek lesznek szuperemberekké változni a közeljövőben."
Az akkumulátorral mûködő szerkezetet, mely akár egyetlen feltöltéssel két órán keresztül is képes mûködni, HAL-5-nek nevezték el, és a japán EXPO-n kerül bemutatásra. Elődje, a HAL-3 még csak a lábakat tudta mozgatni, és jóval nehezebb is volt, mint a jelenlegi 15 kilós változat.
A rendszer úgy mûködik, hogy a HAL érzékeli és felerősíti az izmok mozgatásakor keletkező elektromos impulzusokat, és ennek megfelelően mozog a szerkezet. A jövőben lehetséges lesz idegi alapú vezérlés is, új távlatokat nyitva az élet megannyi területén: nemcsak a sérülteknek adhatja vissza a mozgás szabadságát, hanem például nehéz fizikai munkát végzőknek sem kell többé cipekedniük, megteszi helyettük a HAL.