Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-06-10

A legnagyobb probléma a hagyományos projektorokkal, hogy egyszerre kevés ember tud rájuk kapcsolódni, és akkor is csak vezetékes kapcsolaton keresztül. Viszont ennek nem feltétlenül kell így lennie!

9 pont
8 pont
8 pont
összpontszám: 8.3 pont



[%TAB%]Manapság egyre több helyen, egyre többféle projektort lehet kapni, és már sok irodában használnak különféle kivetítőket megbeszéléseken vagy akár munka közben is. A legnagyobb probléma a hagyományos projektorokkal, hogy egyszerre kevés ember tud rájuk kapcsolódni, és akkor is csak vezetékes kapcsolaton keresztül. Viszont ennek nem feltétlenül kell így lennie, mivel egy
Wi-Fi
(IEEE 802.11 b/g) kapcsolatra képes kivetítővel olyan kényelmesen és rugalmasan tarthatunk előadásokat, ahogy az korábban elképzelhetetlen volt. Ehhez pedig a Panasonic PT-LB20NTE remek választás lehet, hiszen mindezt a mobilitást és szabadságot megadja számunkra.

[%TAB%]A gép telepítése nagyon egyszerû, ugyanis a mellékelt
CD
behelyezése után a megjelenő ablakból csak ki kell választanunk a projektor meghajtóját, és néhány perc múlva már csatlakozhatunk is a kivetítőnkhöz. A vezeték nélküli projektor bekapcsolása után néhány másodperccel máris megjelenik a kép, és egy Wi-Fi-képes laptop vagy tábla
PC
segítségével kezdhetjük is az előadásunkat. Egyetlen gombnyomással, az automatikus beállítógomb megnyomásával pedig a fókuszt is élesre állíthatjuk.

[%TAB%]A kezelőprogramot végtelenül egyszerû használni, induláskor feltérképezi a lehetséges projektorokat, majd kiválasztva a nekünk megfelelőt, egy kattintás után már a számítógépünk képét láthatjuk a vásznon. Azért a többes szám, mert nemcsak a kivetítőhöz csatlakozhatunk több számítógéppel (akár tizenhattal is), hanem egy számítógép több ilyen projektorhoz kapcsolódhat. Ez a funkció azért hasznos, mert bizonyos rendezvényeken szükség lehet arra, hogy egy képet több helyre kivetítsünk annak érdekében, hogy mindenki jól láthassa az illusztrációkat. Ezen kívül lehetőségünk van kollégáinkkal egyszerre több képről előadást tartani, akár úgy, hogy több számítógép képét látjuk egyszerre, vagy váltogatunk a gépek között.

[%TAB%]Amikor „Live” módban használjuk a kivetítőnket, akkor ugyan lehetőségünk van filmek lejátszására is, de a nagy gépterhelés és a vezeték nélküli kapcsolat sávszélességi korlátai miatt ebben az üzemmódban nem javasolt a filmezés. Annál is inkább, mert van egy külön filmtovábbítási funkció a kezelőprogramban, amivel már folyamatos mozgóképet tudunk továbbítani, amennyiben a videó AVI,
WMV
vagy MPG formátumban van - viszont nem minden
AVI
-t fog szeretni a program, úgyhogy ne készüljünk nagy mozizásra Wi-Fi kapcsolaton keresztül. Fontos megjegyeznünk, hogy a vezeték nélküli kapcsolat lehetősége elsősorban nem szórakozási célokat szolgál, ezért, ha filmezni akarunk, akkor mindenképpen vezetéken keresztül kapcsolódjunk a kivetítőre.

[%TAB%]A készülékhez természetesen tartozik egy távirányító is, melynek meglepően jó az érzékenysége, ugyanis a legkisebb visszaverődés esetén is érzékeli a projektor, így akár a kivetítő mögül is könnyedén irányíthatjuk.

[%TAB%]Technikai paramétereit illetően sem lehet panaszunk rá, ugyanis a nálunk járt tesztgép egy 2000 lumenes fényerővel rendelkező projektor volt, 400:1 kontrasztaránnyal. A képminőségen a Daylight View elnevezésû technológia javít, nappali fényviszonyoknál is remek képet láthatunk a lehető legnagyobb színgazdagsággal. Ez úgy mûködik, hogy a projektor felső részében van egy fényérzékelő, ami négy fokozatban érzékeli a fényerősséget, és világosabb helyiségekben a kivetítő automatikusan igazítja a pasztellszínek telítettségét az erősebb színekhez, hogy mindig a megfelelő képminőséget élvezhessük. Ennek a technológiának köszönhetően a projektor képe - egy kis túlzással - vetekszik a hagyományos 3000 lumenes projektorok képével.

[%TAB%]Sokan az előadásuk végeztével kihúzzák a kivetítőjüket, ami rendszerint nem tesz túl jót a projektor izzójának, mert nincs ideje lehûlni. A Panasonic hordozható projektorában erre is gondoltak, és beépítettek egy lámpamegóvó rendszert, mely figyeli a hőmérsékletét, és addig mûködteti a ventillátort, amíg az izzó le nem hûl.

[%TAB%]A projektor minimum 83 centiméteres és maximum 7,6 méter átmérőjû képet képes megjeleníteni 4:3-as képarányban. A vezeték nélküli kapcsolaton kívül, többféle kábeles kapcsolatra is lehetőségünk van a hagyományos 15 tûs
analóg
monitorkapcsolattól, S-video kapcsolaton keresztül, egészen RGB bemenetig.

[%TAB%]A projektor használata és konfigurálása végtelenül egyszerû, és a 17 lehetséges menünyelv között van magyar is, így minden gond nélkül, igényeink szerint állíthatjuk be a kivetítőnket. Ez a projektor remek választás mindazoknak, akik vezeték nélküli kapcsolaton keresztül mûködő projektorra vágynak, és szeretnék élvezni az általa nyújtott szabadságot.

Főbb technikai adatok

Méret: 297x65x210mm

Súly: 2.2kg

Vezeték nélküli kapcsolat:
IEEE
802.11b/g (megközelítőleg 30m-es mûködési távolság)

Egyéb bemenetek: D-Sub, RGB,
D-Sub
(in/out),
RCA
videó, S-video, RCA audió, soros bemenet (RS-232C)

Hang: 1 darab 4x3cm-es beépített hangszóró

Kivetített képméret: 838-7260mm-ig

Vetítési távolság: 1.1m-10.7m-ig

Fényerő: 2000 lumen

Kontrasztarány: 400:1

Megjelenítési technika:
LCD
kivetítő, maximum
XGA
felbontás