Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-07

Az Adidas a közelmúltban piacra dobta a világ elsÅ? intelligens cipÅ?jét, ami hatalmas technikai eredmény, és egyben kitûnÅ? reklámfogás a cégnek, de...



[%TAB%]Igaz ugyan, hogy ez a lábbeli csak Amerikában került forgalomba, de aki vágyott rá, bárhol a világon megrendelhette. A világ első intelligens cipőjének neve Raven, és sok tekintetben különbözik a Adidas 1-től, ugyanis itt nemcsak a sarokrész, hanem a talp elülső részének keménysége is állítható. Egyetlen közös bennünk, hogy ezt a mûveletet számítógép irányítja.

[%TAB%]A Verbforshoe technológiát, amire a Raven is épül, Ronald Demon 22 éves feltaláló, a Massachusetts Institute of Technology hallgatója alkotta meg. Egyik érdekessége, hogy a légpárnák keménységét szabályozza az elektronika, nem pedig mechanikai rugózást állít, mint az Adidas 1 esetében. Demon technológiáját több nagy sporteszközgyártó is szerette volna megvásárolni, de ő inkább úgy döntött, hogy saját céget alapít.

[%IMAGB%][%TAB%]A VectraSense cipellőjében olyan technológiák is helyet kaptak, mint a vezeték nélküli kapcsolat, melynek segítségével elérhetjük számítógépünket is, amennyiben egy Thinkpod nevû eszközt csatlakoztatunk a géphez. A vezeték nélküli kapcsolat segítségével a Raven cipők egymás közt is cserélhetnek adatokat, így használóik akár a cipőjükön keresztül válthatnak egymással
digitális
névjegykártyát, amit hazaérve áttölthetnek a számítógépre. A Ravenben található egy beépített diagnosztikai program is, ami figyeli drága lábbelink állapotát, és figyelmeztet minket, ha valami probléma adódik.

[%TAB%]A különleges cipő talán egyetlen hátránya az ára, ugyanis az alapmodell is 500 dollár körül mozog, ha pedig minden egyedi kiegészítőt és extrát megrendelünk, akkor az ár eléri az 1000 dollárt. Igaz, így teljesen egyedi és különleges cipőnk lesz, melyből csak egy van a világon: a miénk! Az Adidas intelligens csodája ennél lényegesebben olcsóbb, ugyanis mindössze 60 ezer forint, ami már barátibb ár az előzőhöz képest.