Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-06-04

Metin Sitti, a Carnegie Mellon egyetem nanorobotikai laboratóriumának vezetÅ?je szerint a "bélbogár" szó hamarosan új értelmet nyerhet...


Sitti olyan robot tervezésén dolgozik, mellyel az orvosok és a kutatók még alaposabban megvizsgálhatják belsőnket. Az új irányítórendszer egybeépíthető az elmúlt években megjelent lenyelhető kamerakapszulákkal. Ezek a kamerák az emésztőrendszeren végighaladva képek ezreit készítik belsőnkről, viszont arra eddig nem volt lehetőség, hogy az orvosok valamilyen szervünket tüzetesebben is megvizsgálják.
Az alapelképzelés szerint a kamerát három lábbal szerelnék fel, melyeket a megfelelő helyen kiengedve, megállítható a kamera szervezeten belüli mozgása, és így közelebbről megvizsgálható egy adott terület. Egy bonyolultabb elképzelésben a rendszer mindkét végén lenne három-három láb, ami lehetővé tenné nemcsak a kapszula megállítását, hanem tetszőleges irányba való elmozdítását is, amennyiben elegendő energia áll rendelkezésre.
Sitti munkája még a kezdeti fázisokban tart, de nem ő az egyetlen, aki ilyen orvosi robotokon dolgozik; egy másik kutató, Cameron Riviere saját "robotférge" tapadópadokat használna a megállásra vagy a mozgásra.
A sci-fikben látott, a milliméter milliomod részénél is kisebb szerkezetek még a távoli jövő, de Sitti elképzelése - a kutatók szerint - néhány év múlva megvalósulhat.