Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
mezey - 2005-05-31

A kanadai Laval Egyetem munkatársainak egy olyan újfajta lencsét sikerült elÅ?állítaniuk, mely ötször vékonyabb egy hétköznapi papírlapnál, ráadásul mechanikus alkatrészek használata nélkül képes zoomolni.



[%TAB%]A recept rendkívül egyszerû: végy egy kevés fényérzékeny anyagot, és tedd bele egy folyadékkristályos cellába! Amint elektromos áramot kapcsolunk az újgenerációs lencséhez, annak kristályai új alakzatot vesznek fel, és az egész rendszer úgy kezd viselkedni, mint egy hagyományos optikai lencse. A kutatóknak 1,5 V-os feszültség mellett 1,6 méteres, 4,5 V-os feszültséget alkalmazva pedig 8 méteres fókusztávolságot sikerült elérniük, ezenkívül pedig a fókusztáv váltásához mindössze néhány milliszekundumra van szükség.

[%TAB%]½Rendkívül sok felhasználási lehetőséget rejt az újfajta lencse, de úgy gondoljuk, hogy a jövőben elsősorban integrált
digitális
fényképezőgépes mobiltelefonokban találkozunk majd velük. A mi opto-elektronikai zoom lencséink sokkal kiválóbb képminőséget biztosítanak, mint a kamerás mobilokban manapság használatos optikák½ - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Tigran Galstian, az egyik fejlesztő.

[%TAB%]Szakértők szerint, az új lencsék révén minden korábbinál kisebb méretû digitális fényképezőgépek, illetve digitális helyett immár fejlett optikai zoomos kamerás mobilok készíthetők. Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek információink, hogy a papírnál jelentősen vékonyabb lencsékkel mikor találkozhatunk majd először kereskedelmi forgalomban.