Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2005-05-25

Ha a jövÅ?ben azt látjuk, hogy egy jólöltözött úriember hirtelen az egyik ujját a fülébe dugja, nem biztos, hogy az intelligencia-szintjével vannak gondok, könnyen megeshet, hogy egyszerûen csak telefonál...



[%TAB%]Az NTT DoCoMo egy új típusú, viselhető telefont fejlesztett ki, amely a hang továbbítására a kezünket is használja. Az egész szerkezet úgy néz ki, mint egy karóra, ami a beérkező hangot rezgésekké alakítja, ezek végighaladnak a kezünk csontjain, majd amikor az ujjunkat a fülünk hallójáratához tesszük, a rezgéseket rendes hangként halljuk. Mivel a mikrofon az óraszerû készülék csatján található, az ember keze hasonló pozitúrában helyezkedik el, mint amikor hagyományos telefont használ.

[%TAB%]A fejlesztések egészen 1996-ig nyúlnak vissza, amikor is először jutottak el olyan pontra, hogy a telefonok mérete már nem volt tovább csökkenthető, mivel kisebb méretek esetében már a használhatóság is csorbát szenvedett volna. Ez a technika a szükséges gombok számát is csökkenti, ugyanis egy gyorsulásmérő és az ujjunk érintését érzékelő szenzor kombinációja esetén szinte nincs is szükség gombokra.