Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-05-25

A finn mobiltelefon-gyártó óriáscég új területen bontogatja szárnyait, ugyanis a New York-ban megrendezésre került LinuxWorld rendezvényen bemutatta elsõ internetképes tábla PC-jét, a Nokia 770-est.


A tábla nem véletlenül ezen a kiállításon került bemutatásra, mivel a masina operációs rendszere a
Linux
rendszeren alapuló Nokia
Internet
Tablet 2005. Felvértezték vezeték nélküli kapcsolódási lehetõségekkel: Wi-Fi-vel és bluetooth-szal, az egyik legkiemelkedõbb tulajdonsága azonban 4
colos
érintõképernyõje, amely 65K szín megjelenítésére képes 800x480-as szélesvásznú képarányban.
Alapkiépítésben 64MB rendszermemóriával és további 64MB háttértárolóval gazdálkodhatunk, de lehetõségünk van memóriabõvítésre RS-MMS kártyákkal, amennyiben nem férnénk el a nem túl bõséges tárterületen.
A Nokia 770-essel szinte minden olyan irodai feladatot elvégezhetünk, amiket egy nagyobb számítógéppel vagy laptoppal szoktunk. Találunk a gépen webböngészõt
Flash
6-os támogatással,
e-mail
klienst,
Adobe Acrobat
nézegetõt, fájlkezelõt, sõt, még játékokat is. Az alkalmazásokat egy, a képernyõn megjelenõ virtuális billentyûzet segítségével kezelhetjük, ami hasonló a Nokia 7710-es-en megtalálható rendszerhez.
A támogatott médiaformátumok listája is igen kiterjedt: MP3, Real Audio, MPG4, AAC, WAV, AMR, MP2, és a képformátumok területén sem lesz panaszunk, ugyanis az összes népszerûbb formátumot támogatja.
A Nokia késõbb rendszeres software-es frissítéseket és programújdonságokat is tervez a 770-eshez, melyek révén tovább bõvül a tábla alkalmazhatósága. A gép 141x79x19mm-es és 230g súlyú, készenléti ideje pedig akár 7 nap is lehet az 1500mAh-ás akkumulátornak köszönhetõen.
A gép várhatóan az év harmadik felétõl lesz kapható világszerte, az áráról azonban még nem közölt információkat a Nokia.