Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-05-23

A ma használatos vezeték nélküli hálózati szabvány, a Wi-Fi korábban nem tapasztalt szabadságot ad a notebook és PDA tulajdonosoknak.


A
Wi-Fi
terjedésével, és az egyre több helyen megjelenő hot-spotok révén szinte bárhonnan internetezhetünk, viszont bizonyos megkötéseket muszáj betartanunk: nem mehetünk néhány száz méternél távolabb a jeladótól, amire ráadásul szükséges a közvetlen rálátás, különben a vételi távolság drasztikusan lecsökken. A sávszélesség is nagymértékben korlátozott, és sokban függ attól, hogy milyen messze vagyunk a Wi-Fi adótól.
A jövőben azonban minden másképp lesz! Egyre több helyen fogjuk majd látni és használni az új szélessávú vezeték nélküli szabványt, a WiMAX-ot (Worldwide Interoperability for Microwave Access). Olyan hírek keringenek, hogy a
WiMAX
70
megabites
sebességre is képes lesz 50 kilométeres távolságból, ami persze kicsit túlzás. Sokkal valószínûbb a háromtól tíz kilométerig terjedő hatósugár, felhasználónként 30-40 megabites sebességgel. (Természetesen a későbbi WiMAX szabványok még többre lesznek képesek, de azok pontos szabadalmi leírásán még dolgoznak.)
Gondoljunk csak bele, mekkora előrelépést jelent majd a mai vezeték nélküli megoldásokhoz képest! És a jövő már nincs is olyan messze, ugyanis az
Intel
és a Fujitsu piacra dobta első WiMAX vezérlő áramköreit, melyekkel sorra jelenhetnek meg az új vezeték nélküli hálózati szabványt támogató laptopok és egyéb hordozható eszközök.