Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Ujsag - 2005-05-19

A mobiltelefonok mellett egyre nagyobb népszerûségnek örvendenek a PDA (azaz digitális személyi asszisztens) névre hallgató tenyérszámítógépek is.



[%TAB%]Miért cipelnénk magunkkal állandóan két készüléket, amikor egy is megteszi? Miért másolgatnánk folyton az adatainkat, amikor elég őket egy helyen tárolnunk? Miért bajlódnánk két töltővel, két tokkal és két adatkábellel, amikor mindezekből egy is elég? Ezek és az ezekhez hasonló kérdések vezethettek el oda, hogy néhány évvel ezelőtt megszülettek az első
PDA
-telefonok, tehát az olyan készülékek, amelyek a szokásos tenyérszámítógép-funkciókon túl telefonálásra is alkalmasak voltak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a gyártók ma már kiválóan tudják egy készülékben ötvözni a mobilt és a PDA-t, így az ilyen "összvérek" használata nem hogy nem jár kompromisszumokkal a felhasználó számára, de számos új lehetőséget is kínál a külön
PDA
- külön telefon megoldáshoz képest. Így például a PDA-ban található kontaktokat egyetlen gombnyomással fel is tudjuk hívni anélkül, hogy először a telefonba be kellene pötyögni a számot, de az is előnyös, hogy a tenyérszámítógépen történő netezéskor nem szükséges a mobil modemként történő csatlakoztatásával bajlódnunk. A naptári bejegyzések, illetve a jegyzetek, emlékeztetők szintén egy helyen tárolhatók, egyszerûbbé válik a távoli szinkronizáció;Észvérek a porondon - PDA telefonok PDA692005júniusés arról még nem is beszéltünk, hogy egy PDA-telefon megvásárlása jóval kevesebbe kerül, mint ha a két eszközt külön-külön szereznénk be.

[%TAB%]A PDA-telefonok gyártásába egyre több társaság kapcsolódik be, bár elsősorban a PDA-s cégek rukkolnak ki ilyen készülékekkel, A telefongyártók - úgy tûnik - többnyire más megoldásokban (pl: Communicator, BalykBerry, stb.) gondolkoznak.

[%TAB%]De nézzük a konkrétumokat!

palmOne Treo 650

[%TAB%]A tesztünkben szereplő három készülék közül a Treo az, amelyik leginkább emlékeztet egy telefonra. Ebben a döntő szerepet valószínûleg az játssza, hogy e típusnál a kijelző alatt egy komplett
QWERTY
billentyûzetet is találunk, amely az
SMS
-ek, e-mail-ek vagy éppen naptári bejegyzések írását teszik jóval gyorsabbá és kényelmesebbé. (Az ékezetes betûk sajnos nem érhetőek el közvetlen billentyûkkel, de némi "shiftelgetés" árán valamennyi betûnk elővarázsolható.)A készülék mérete is elfogadható, sőt, a legkisebb a mezőnyben: magassága 113, vastagsága 23 milliméter, szélessége pedig valamivel 6 centiméter alatt van. A 650-es súlya 178 gramm, ami a mai pehelysúlyú telefonokhoz mérten nem kevés, de a PDA-k között kifejezetten jó eredménynek számít.

[%TAB%]Habár a vizsgált modellek közül a Treo kijelzője a legkisebb, mégis annak a legjobb a felbontása: a képeket és a szövegeket 320 x 320 pixelen, hatvanötezer színben hozza a készülék, ami már kifejezetten finom, igényes megjelenítést tesz lehetővé.

[%TAB%]Ellentétben a kijelzővel, a memória terén nem kényeztette el a Treo 650-est a gyártó. A készülék kapacitása mindössze 32 megabájt, amelyből ráadásul csak 23 áll a felhasználó rendelkezésére, a többit az
operációs rendszer
foglalja el. Ez azt jelenti, hogy néhány nagyobb fénykép vagy hangfájl, esetleg videó elmentésével pillanatok alatt meg is telíthető a rendelkezésre álló memóriamennyiség, vigaszt pedig legfeljebb az jelenthet, hogy MMC/SD kártyákkal a kapacitás jelentősen bővíthető.

[%TAB%]A Treo 650-es
digitális
kamerával is fel van szerelve, ennek felbontása azonban mindössze 640 x 480 pixel, tehát a valódi fényképezők számára a palmOne egyelőre nem jelent konkurenciát.

[%TAB%]A készüléken egyébként
Palm OS
operációs rendszer fut, amelyre az interneten hihetetlen mennyiségben találhatók letölthető szoftverek, mégpedig a legkülönbözőbb témákban, a pénzügyi alkalmazásoktól kezdve a zeneszerkesztőkön át egészen a játékokig.

i-mate PDA2k

[%TAB%]Az i-mate azon kevés gyártók közé tartozik, amelyek mostanában egyaránt koncentrálnak a PDA-kra és a mobiltelefonokra. Nem csoda tehát, ha a cég a PDA-telefonok fejlesztésében és megjelentetésében is élen jár, hiszen e területen mindkét irányból a társaság profiljába vág.

[%TAB%]A PDA2k a tesztelt készülékek közül a legnagyobb, legalábbis ami a fizikai paramétereket illeti. 125 milliméteres magassága 71,6 millis szélességgel illetve 18,7 millis vastagsággal párosul, ennek ellenére - talán a lekerekített formavilágból adódóan - nem tûnik zavaróan nagynak az eszköz. Persze ízlés dolga, hogy ki mekkora készüléket érez kényelmetlenül nagynak, annyi azonban biztos, hogy a terjedelmes méretet kompenzálja a PDA2k tudása, amely szintén nem kicsi.

[%TAB%]Itt van például rögtön a processzor, amely kulcspozíciót tölt be minden számítógép, így a PDA-k mûködése során is. Az i-mate-ben egy 400 MHz-es
Intel
kapott helyet; ez a sebesség néhány évvel ezelőtt még egy asztali számítógép esetében is jó eredménynek számított volna. (Csak összehasonlításképpen: tesztünk másik két alanya 312 illetve 168 MHz-es órajelû processzorral rendelkezik, amely természetesen bőven elégséges a megfelelő mûködéshez.) A fürge processzornak köszönhetően az eszközön futtatott alkalmazások is gyorsak lesznek, a PDA nem fog akadni egy-egy nagyobb kép megnyitásakor vagy éppen egy nagyobb felbontású videofájl lejátszásakor. Többek között hasonló előnyei vannak a 128 megabájtos memóriának is (szemben a konkurensek 64 illetve 32 megájával), bár az SD/MMC-kártyák révén történő bővíthetőség miatt e kérdés sokat veszít a jelentőségéből.

[%TAB%]A telefon kezelésében az érintőképernyőn kívül fontos szerepet kap a display alól kihúzható QWERTY típusú klaviatúra is. Ezen jóval kényelmesebben tudunk gépelni, mint a kijelzőn megjelenített virtuális keyboardon, mindemellett azért a Háború és Béke folytatásának megírására továbbra is leginkább a hagyományos, számítógépes billentyûzetet tudjuk ajánlani.

[%TAB%]A PDA2k a többi készülékhez hasonlóan digitális kamerával is rendelkezik, amelynek felbontása 640 x 480 pixel.

HP iPAQ h6340

[%TAB%]A PDA-telefonok piacáról a HP sem akart kimaradni, így piacra dobta az iPAQ h6340-est. A készülék jól fejlett PDA-funkciókkal rendelkezik, de természetesen azért a telefonos szolgáltatások sem szorulnak háttérbe. Az eszköz mérete mindenesetre inkább a PDA-kra emlékeztet: magassága 1 milliméter híján 12 centi, szélessége 75 milli, vastagsága pedig alig valamivel marad 19 milliméter alatt. Ennek megfelelő a készülék súlya is, amely 190 grammot tesz ki. A telefon külső antennával is rendelkezik, aminek hátrányai akkor mutatkoznak meg, ha a zsebünkben szeretnénk hordani a készüléket, bár a probléma végül is orvosolható a készülékhez mellékelt bőrtok csatasorba állításával.

[%TAB%]A HP nem valami erős hardverrel rendelkező készüléket hozott létre az iPAQ h6340-es személyében: a
processzor
168 MHz-es órajele a leggyengébb eredménynek számít a mezőnyben, és a 64 megabájtos memóriakapacitás sem tartozik a maximálisan elvárható paraméterek közé. Némi kárpótlást jelent viszont, hogy az adatkommunikáció terén kiválóan teljesít a készülék: a választható adatátviteli metódusok között nemcsak a
GPRS
és a

Bluetooth, de az infraport valamint a nagysebességû netezést lehetővé tévő, egyre elterjedtebbnek számító
WiFi
is szerepel, ha pedig esetleg a kötöttebb kapcsolatok hívei vagyunk, adatszinkronizáció során használhatjuk az
USB
-s adatkábelt is.

[%TAB%]Szoftveres oldalon - az i-mate-hez hasonlóan - e készülékben is a Microsoft
Windows Mobile
2003 operációs rendszer biztosítja az alapokat. A felhasználónak lehetősége van különböző alkalmazások beszerzésére és telepítésére, de az olyan alapvető
szoftverek
már alapból megtalálhatók a gépen, mint a webböngésző, az e-mail-kliens vagy éppen a szövegszerkesztő.

[%TAB%]Az iPAQ h6340-es tervezői egyébként különösen nagy hangsúlyt fordítottak a szövegbevitel kérdésére, így a készülékhez tartozik egy viszonylag kisméretû, az eszköz aljára csatlakoztatható QWERTY billentyûzet is. Ennek használata valóban sokat dob az egyébként kissé nehézkes szövegbevitelen, ám jelentősen növeli a telefon méretét is.

[%TAB%]Érdemes még szót ejteni a h6340-es kamerájáról, amely 1.3
megapixeles
képeket készít, kiérdemelve ezzel "A mezőny legjobb fotósa" címet.