Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Ujsag - 2005-05-19

Képzeljünk el egy igényesen megtervezett és legyártott mûvirágot, ami akár otthonunkat díszíti, és amit, ha erÅ?sebb fénnyel megvilágítunk, azonnal kinyílik, netán még a szára is alakot változtat.

[%TAB%]Képzeljünk el egy igényesen megtervezett és legyártott mûvirágot, ami akár otthonunkat díszíti, és amit, ha erősebb fénnyel megvilágítunk, azonnal kinyílik, netán még a szára is alakot változtat.

[%TAB%]Egy MIT-es mérnök és németországi kollégái olyan emlékező anyagokat fejlesztettek ki, amelyek nem hő, hanem fény hatására változtatják alakjukat. Ezek az úgynevezett "programozott anyagok" képesek tetszőleges, előre meghatározott formát felvenni, ha fénynek vannak kitéve, illetve visszaalakulnak eredeti formájukra, amint egy eltérő hullámhosszú fénnyel világítjuk meg őket.

[%TAB%]A különféle alkalmazási területeivel a tudósok is csak most kísérleteznek, de elképzelhetők olyan sebészeti eszközök, amelyek a testbe juttatva és egy száloptikával megvilágítva másfajta eszközzé alakulnak, így gyorsabbak és fájdalommentesebbek lehetnek a mûtétek.