Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Ujsag - 2005-05-19

Egy angol cég, a DSP Design készített egy olyan új, érintÅ?képernyÅ?vel egybeépített számítógépet, amely a mûködéshez szükséges elektromos áramot az Ethernet kábelrÅ?l szerzi.



[%TAB%]Ez annyit jelent, hogy a hagyományos adatkábelen keresztül üzemelhet a számítógép, és nincs szükség külön tápellátásra, ugyanis a hálózati kábelen elküldött adat elektromos feszültségként halad végig a vezetéken, így egyszerre lehet adatot küldeni és ezzel mûködtetni egy kis fogyasztású eszközt.

[%TAB%]Egy ideje már lehetett hallani hasonló,
Ethernet
hálózatról mûködő eszközökről, de ezek főleg
WLAN
adók vagy hálózati kamerák voltak. Nagyon fontos ugyanis a fogyasztás, mivel a technológia jelenlegi felső határa 15,4W, vagyis maximum ekkora fogyasztású eszközt lehet mûködtetni adathálózatról.

[%TAB%]Az új számítógép meglepően keveset, mindössze 12W-ot fogyaszt az
AMD
új, Geode processzorcsaládjának köszönhetően. Ezek a processzorok alacsony fogyasztásuk mellett azért is érdekesek, mert tartalmaznak
PCI
vezérlőt,
USB
interfészvezérlőt, és igény szerint még sok más integrált funkciót is. Az új számítógép, a POET 6000 egy 6
colos
érintőképernyővel egybeépítve kerül forgalomba.

[%TAB%]Ezzel a megoldással egyetlen kábelről üzemelhet egy komplett számítógép, ami nagyban csökkenti a szerelési költségeket. Sajnos, mint a legtöbb újdonság esetén, a hazánkban való megjelenésre még várnunk kell egy ideig.